Regizorul Geo Saizescu a fost înmormântat cu onoruri militare, la cimitirul Mănăstirii Cernica

Regizorul Geo Saizescu a fost înmormântat cu onoruri militare joi, în jurul orei 14.00, la cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti, în prezenţa familiei, dar şi a câtorva zeci de admiratori şi apropiaţi, precum şi colegi de breaslă.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 12:03
Regizorul Geo Saizescu a fost înmormântat cu onoruri militare, la cimitirul Mănăstirii Cernica

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori de film români, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 80 de ani. Sicriul cu trupul neînsufleţit al cineastului a fost depus miercuri, în jurul orei 11.00, în foaierul Teatrului Odeon din Bucureşti, unde a fost oficiată şi o slujbă religioasă.

Printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu regizorului Geo Saizescu, miercuri şi joi, s-au numărat Alecu Croitoru, Eusebiu Ştefănescu, Dinu Săraru, Bogdan Stanoevici, Dan Piţa, Elvira Deatcu, Rodica Mandache, Denis Ştefan, Manuela Hodor şi Ion Marin. Sicriul cineastului a fost înconjurat de coroane de flori trimise de colegi de breaslă, prieteni şi admiratori. Astfel, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Teatrală din România, preşedintele României, preşedintele Senatului s-au numărat printre cei care au trimis câte o coroană de flori.

Joi, în jurul orei 10.30, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al regizorului Geo Saizescu a plecat spre cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti.

Înainte de plecare, regizorul Alecu Croitoru a declarat că peste o săptămână se împlineau 60 de ani de când l-a cunoscut pe „extrordinarul om” Geo Saizescu. „M-am supărat foarte tare văzând pe ecranele televizoarelor «A murit Geo Saizescu». Nu este adevărat. Geo trăieşte prin tot ce a făcut, prin tot ce a dat studenţilor săi, prin înfiinţarea Facultăţii de Arte a Universităţii Hyperion, prin cărţile pe care le-a scris şi a lăsat un fel de profesie de credinţă pentru această extraordinară şi frumoasă profesie de cineast, şi el rămâne şi prin familia pe care a lăsat-o întregită prin băiatul lui care îi duce mai departe profesia, prin nepoţii lui”, a spus acesta, joi, la Teatrul Odeon.

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie românesc, a decedat luni, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, au declarat surse medicale.

Cunoscut regizor, scenarist şi actor român, Geo Saizescu s-a născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi.

În cinematografia română, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Păcală” (1974), „Un surâs în plină vară” (1963), „Astă seară dansăm în familie” (1972) şi „Secretul lui Bachus” (1984). A regizat şi filmele „Doi vecini” (1959), „La Porţile Pământului” (1965), „Balul de sâmbătă seara” (1968), „Eu, tu şi Ovidiu” (1977), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Harababura” (1990), „Călătorie de neuitat” (1994). Cele mai recente pelicule ale sale sunt „Iubire elenă” (2010) şi „A doua şansă” (2011).

La multe dintre peliculele pe care le-a regizat, Geo Saizescu a fost şi scenarist.

În anul 2006, la lansarea filmului „Păcală se întoarce”, Geo Saizescu spunea că Păcală este „o chintesenţă a inteligenţei şi umorului naţional” ce înfruntă prostia omenească. În raport cu acelaşi personaj întruchipat în urmă cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Ştefan din „Păcală se întoarce” readucea acelaşi spirit, susţinea atunci regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar şi la un al treilea film cu acelaşi protagonist.

De asemenea, Geo Saizescu a jucat în numeroase filme, între care „S-a furat o bombă”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Eu, tu şi Ovidiu”, „Saltimbancii”, „Grăbeşte-te încet”, „Şantaj”, „Buletin de Bucureşti”, „Pe malul stâng al Dunării albastre”, „Fram”, „Sosesc păsările călătoare”, „Secretul lui Bachus”, „Secretul lui Nemesis”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Harababura”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Milionari de weekend” şi „O secundă de viaţă”.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi actori, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Şerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.

După cum singur declara, şi-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decât altul şi singurul său regret a fost acela că nu a făcut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit şi şi-a dorit mereu să împărtăşească arta cinematografică mai tinerilor săi colegi.

A scris cărţile „Jurnalul unui bătrân lup de cinema” şi „Păcală se întoarce şi.. rămâne!”.

În 2002, Geo Saizescu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad Cavaler.

A primit numeroase premii şi distincţii, între care şi premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj.