Rus, după audieri: Eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet. Am fost demisionat

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a spus, la ieşirea de la audierile de la Parchet, că subiectul numărului persoanelor de pe listele electorale permanente a condus inevitabil la implicarea procurorilor, dar a precizat că, din câte ştie, oficialii MAI au respectat legea. Înainte de a intra la audieri, Ioan Rus le-a spus ziariştilor că "a fost demisionat", iar despre Crin Antonescu şi Traian Băsescu a spus că sunt "două fete mari din politică".

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 08:50
Rus, după audieri: Eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet. Am fost demisionat

Fostul ministru al Internelor Ioan Rus nu s-a arătat prea încântat de faptul că a trebuit să dea, luni, ochii cu procurorii.

„Nu cred că există vreun cetăţean care, atunci când este invitat la Parchet, să se simtă bine. Mult mai bine te simţi dacă te invită cineva la cină, nu la Parchet”, a spus fostul ministru de Interne.

Rus susţine că, din cauza mizei politice, era inevitabil să se ajungă la implicare Parchetului.

„Ce-mi trece prin minte este că, dacă se dădea o situaţie exactă, cum ar 18.131 persoane, tot s-ar fi găsit cineva să spună că mai sunt 100 de morţi şi 300 de răniţi şi s-ar fi spus că am dezinformat Curtea Constituţională. Dacă au pus virgulă şi au spus că există anumite temeri, s-a ajuns la Parchet. Era o stradă cu sens unic care ducea la Parchet”, a comentat Rus acuzaţiile de abuz în serviciu care îi sunt aduse fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre.

Rus a precizat că situaţia listelor electorale permanente nu poate fi evaluată cu precizie maximă, existând riscul unor erori.

„La infrastructura umană şi materială din minister, de-adevărat pot exista erori, fără ca Ionescu sau Popescu să fie neapărat vinovat. Nu avem infrastructură germană, dar sistemul se prefecţionează”, a spus Ioan Rus.

Întrebat care sunt motivele pentru care ar fi spus că nu-şi doreşte să-şi petreacă vârsta senectuţii în temniţă, Rus a răspuns: „Dacă se fac artificii pe liste, fără să se respecte cadrul legal în vigoare. Din câte ştiu, s-a respectat”.

În privinţa posibilităţii de a se întoarce la Ministerul de Interne după alegerile parlamentare, Rus a dat un răspuns ambiguu: „Iarna nu-i ca vara. După un clasic în viaţă”.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a cerut Parlamentului, pe 10 august, aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre.

„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În comunicat se arată că „există indicii că Victor Paul Dobre i-a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor. Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional”.

„În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în MAI Ioan Nicolae Căbulea a dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin,să întocmească actul oficial, conform căruia MAI nu-şi poate „asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, a anunţat Parchetul Instanţei supreme. Aceeaşi acuzaţie îi este adusă acum şi lui Victor Paul Dobre, pentru a cărui cercetare este însă nevoie de avizul Camerei Deputaţilor.

În data de 6 august, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au demisionat din Guvernul Ponta.

Ioan Rus şi-a motivat decizia prin presiunile făcute asupra sa şi a ministerului pe care l-a condus în urma referendumului din 29 iulie şi a polemicilor privind listele electorale.

„Asupra mea şi a Ministerului Administraţiilor şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere, aşa ceva este inacceptabil. Eu sunt un politician corect şi onest, iar limitele demnităţii mele mi le stabilesc eu, drept pentru care mi-am înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor”, a declarat Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.