Rus: Lucrările la autostrada Comarnic – Braşov, greu de susţinut financiar din bugetul statului

Proiectul Autostrăzii Comarnic-Brașov va merge mai departe dacă se va reuși restructurarea acestuia, respectiv identificarea unui model financiar mai eficient pentru bugetul României, la realizarea căruia să participe și instituții financiare internaționale, precum BEI sau BERD, iar pe aceste coordonate ale restructurării proiectului discuțiile cu consorțiul Vinci-Strabag-Aktor vor continua până în luna aprilie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Romania TV
14 feb. 2015, 14:13
Rus: Lucrările la autostrada Comarnic - Braşov, greu de susţinut financiar din bugetul statului

Ioan Rus a explicat că, în urma dezbaterii publice la care a fost supus proiectul autostrăzii Comarnic – Braşov, au fost identificate poziții pro și contra realizării.

„Am avut o întâlnire acum câteva zile cu grupul care a câștigat acest dialog competitiv, respectiv Vinci — Strabag — Aktor. În acest moment, în urma deciziei pe care și primul ministru și eu am avut-o, aceea de a supune proiectul (de realizare a Autostrăzii Comarnic — Brașov — n. r.) dezbaterii publice, au apărut o serie de poziții divergente. La acestea s-au adăugat concluziile parlamentarilor în urma discuțiilor avute cu cele două Comisii (de transporturi — n. r.) din Parlament, respectiv mai mulți parlamentari ai Opoziției au spus că proiectul acesta nu este bun. Din poziții publice, alți lideri, persoane neutre, să spunem, au spus că proiectul este dificil de susținut financiar de bugetul țării. Am discutat deja cu reprezentanții consorțiului Vinci — Strabag — Aktor și, în varianta în care vom reuși să restructurăm proiectul, să găsim un model financiar mai eficient, deci să îl aducem într-o zonă în care să participe și instituțiile internaționale — BEI, BERD—, în condițiile în care și în scrisoarea cu FMI și Comisia Europeană sunt niște lucruri vizavi de această autostradă, respectiv poziția Eurostat, care trebuie să spună dacă acești bani — 1,8 miliarde (de euro — n. r.) sunt luați în calcul la stabilirea deficitului bugetar, pentru aceste lucruri ne-am dat răgaz încă o perioadă să le discutăm, să le încercăm. Dacă găsim o variantă acceptabilă pentru toată lumea, proiectul ar putea să meargă mai departe. Dacă nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag-Aktor”, a explicat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că, pentru a facilita legătura dintre București și Brașov, se află în analiză o nouă rută pe Valea Doftanei, între Câmpina și Săcele, unde un nou drum național va fi finalizat până anul viitor.

„În prezent, pentru a facilita legătura dintre București și Brașov, se află în derulare încă o rută pe Valea Doftanei, Câmpina — Săcele. Astfel, între DN 1 și DN1A mai apare probabil până anul viitor, un nou drum național pe Valea Doftanei, deci circulația va fi împărțită la șase benzi, nu la patru, ca acum. De asemenea, sunt studii avansate pentru posibilitatea realizării unor centuri, atât la Comarnic, cât și la Bușteni, astfel încât, până la momentul la care Autostrada Comarnic-Brașov va fi finalizată — pentru că, indiferent cum procedăm, va dura câțiva ani — să avem soluții alternative care să fluidizeze traficul între Brașov și București”, a spus Ioan Rus.

El a subliniat că proiectul autostrăzii ar putea fi continuat dacă se va reuși restructurarea acestuia, astfel încât să fie acceptat de specialiștii în domeniu, de populație, de clasa politică.

”Dacă vom reuși restructurarea proiectului de o manieră în care toată lumea să fie de acord, vom putea merge cu acest proiect sau cu o variantă a acestui proiect mai departe. Nu renunțăm la autostradă între Comarnic și Brașov, ci doar îi căutăm soluția cea mai bună, acceptată și de noi și de Opoziție, și de populație și acceptată în condițiile economico-financiare pe care România le are în acest moment. Dacă reușim să restructurăm proiectul, să fie acceptat de toată lumea, să fie agreat și de instituțiile financiare internaționale, dar și cu participarea acestora, e în regulă, putem gândi în continuare acest proiect. Fiindcă toate acestea înseamnă timp, căutăm să punem în aplicare soluțiile alternative care rezolvă parțial problema, respectiv naționalul de pe Valea Doftanei și centuri ocolitoare pe unde se poate”, a subliniat ministrul Rus.

Valoarea actualizată netă a plăților de disponibilitate pentru Autostrada Comarnic-Brașov este de 2,732 miliarde de euro și reprezintă suma totală pe care statul român ar plăti-o pentru construcția, operarea și întreținerea acesteia, sub condiția ca această sumă să fie deja disponibilă.

Potrivit proiectului de concesiune al Autostrăzii Comarnic — Brașov, publicat pe 14 ianuarie pe site-urile CNADNR și Ministerului Transporturilor, construcția ar dura patru ani, operarea și întreținerea sunt prevăzute pentru o perioadă de 26 de ani, iar tariful de concesiune ce va fi plătit de un autoturism pentru întreaga lungime a autostrăzii este preconizat a fi de 7 lei cu TVA inclus, supus indexării. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul.

Costul total de construcție a tronsonului de autostradă, de 53 de kilometri, în baza ofertei câștigătoare este de aproximativ 1,8 miliarde euro, fără TVA, din care 198,5 milioane de euro (11%) acoperă lucrările de construcție a Secțiunii 1 a autostrăzii, lucrările de reabilitare a DN1, realizarea proiectului tehnic pentru întreaga autostradă, organizarea proiectului, managementul proiectului și costurile suportate de concesionar pentru realizarea investigațiilor de teren pentru întreg traseul autostrăzii.

Pe Autostrada Comarnic-Brașov va fi implementat un sistem de taxare ‘semi-închis’, care va prevedea bariere pe întreg carosabilul la cele două capete ale autostrăzii, situate în zona Comarnic și Râșnov, precum și cabine de taxare la Sinaia-Bușteni și Predeal. Tariful de concesiune va fi perceput odată ce întreaga autostradă va fi realizată și va deveni operațională.

Tarifele de concesiune vor fi introduse doar atunci când autostrada este deschisă traficului, iar valoarea nominală estimată a veniturilor ce vor fi obținute din taxare și din chirii pentru spațiile de servicii va fi direct relaționată traficului înregistrat pe autostradă, nivelului tarifului/osie, disponibilității autostrăzii, mixului de trafic etc. Nivelul tarifului de concesiune menționat anterior poate fi modificat de autoritatea publică, în concordanță cu nevoile comerciale și macroeconomice.

Contractul pentru Comarnic — Brașov a fost câștigat de Asocierea Vinci, Vinci Construction Grands Projets SAS, Vinci Construction Terrassement SAS, Strabag AG, Strabag SE, Aktor SA, Aktor Concessions SA (consorțiul ViStrAda Nord).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH