RUSALII 2018. O nouă minivacanţă şi săptămâna de lucru de doar TREI ZILE

RUSALII 2018. Sărbătoarea Rusaliilor se ţine la 50 de zile de la Paşte, iar în acest an Rusaliile vor pica într-o săptămână în care românii vor beneficia de o nouă zi liberă.

RomaniaTV.net
03 apr. 2018, 06:44
RUSALII 2018. O nouă minivacanţă şi săptămâna de lucru de doar TREI ZILE

Rusaliile, în calendarul ortodox, va cădea duminică, 27 mai, şi luni, 28 mai, când românii au o zi liberă legală.

În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie. Astfel, dacă autoritățile vor lua o decizie în acest sens, românii ar putea avea o vacanță de 9 zile.

ZILELE LIBERE DE PESTE AN

Dacă Adormirea Maicii Domnului se sărbătoreşte miercuri, pe 15 august, de Sfântul Andrei, 30 noiembrie, care va pica vineri, angajaţii vor începe weekendul mai devreme şi vor avea astfel mai multe zile la dispoziţie pentru a sărbători.

Ziua Naţională a României, 1 decembrie, nu îi ajută pe români de data aceasta. Ea se va sărbători într-o sâmbătă.

Ultimele zile libere ale lui 2018 sunt cele de Crăciun. 25 şi 26 decembrie vor pica anul viitor marţi şi miercuri. În aceste zile, angajatorii sunt obligaţi să dea liber salariaţilor.

Citeşte şi Zile libere plătite de stat. Românii stau acasă şi primesc bani. „Numărul zilelor libere a crescut”

CE SUNT RUSALIILE

Sărbătoarea de Rusalii în calendarul ortodox este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii.

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor.

În duminica de Rusalii, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În credinţa populară, sărbătoarea de Rusalii reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.