RUSALII 2020. Ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă în această zi pentru ca gospodăria să-ţi fie protejată de rele

RUSALII 2020. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paşte şi la 40 de zile după Înălţare. În cele două zile de Rusalii, duminică şi luni, oamenii apelează la diferite ritualuri moştenite din moşi-strămoşi pentru a-şi proteja gospodăriile de duhurile rele.

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 16:04
RUSALII 2020. Ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă în această zi pentru ca gospodăria să-ţi fie protejată de rele

RUSALII 2020. Cine sunt Rusaliile

Potrivit credinţei populare, „Rusaliile” sunt spirite rele, numite şi iele, scrie crestinortodox.ro. Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, acesta fiind o personificare a cetăţii Ierusalim. Ele stau pe pământ o lună, timp în care nu pot fi văzute de oameni.

Pe acolo pe unde trec, Rusaliile lasă în urmă boli, pagube şi necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri pe unde nu calcă piciorul omului. Locurile prin care ele dănţuiesc rămân neroditoare. 

RUSALII 2020. Ce simbolizează frunzele de tei în contextul sărbătorii de Rusalii

Duminica Rusaliilor, când credincioşii prăznuiesc Pogorarea Duhului Sfânt, aminteşte de „limbile de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste „limbi” sunt simbolizate, în zilele noastre, prin frunzele de nuc sau de tei. Credincioşii duc, de Rusalii, aceste frunze la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşază la icoane şi la uşi ca să protezeje casa şi pe cei care locuiesc în ea.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

Există credinţa că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile rele. Potrivit sursei citate, această credinţă îşi are originea în sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiasmă, ele devenind astfel purtătoare de har.

În aceste zile, este bine să ungi ușile cu usturoi pentru ca locuinţa să fie păzită de rele şi ghinion tot restul anului.

RUSALII 2020. Este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi

De asemenea, pentru a ţine duhurile rele la distanţă de gospodăriile lor, oamenii îşi pun în case pelin şi usturoi. În zilele de Rusalii, este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi, mai puţin în apă.

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua săptămâni, nu este bine să culegi plante de leac.

Totodată, nu este bine să te urci în pomi sau să vizitezi locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă faci, totuşi, aceste lucruri, pune-ţi în buzunar sau în sân pelin, pentru a te proteja de mânia Ielelor.