Rusalii 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce e complet interzis să faci în această zi sfântă

Rusaliile pică în fiecare an în ziua de duminică, la 50 de zile de la Înviere. În acest an, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe 20 și 21 iunie.

20 iun. 2021, 11:05
Rusalii 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce e complet interzis să faci în această zi sfântă

Rusalii 2021

. Pe lângă rugăciuni, credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții și obiceiuri pentru ca totul să le meargă bine. Sunt anumite lucruri pe care e complet interzis să le faceți în această zi.

Ce sărbătorim de Rusalii 2021

Rusaliile

sau Sărbătoarea Cinzecimii e una dintre cele mai importante sărbători creștine, alături de Paști și de Crăciun.

Reprezentând Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), sărbătoarea este celebrată la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului, atât la creștinii ortodocși, cât și la cei catolici. Rusaliile ortodoxe pică în acest an în 20 iunie, duminică, și în 21 iunie, luni, prima zi a săptămânii viitoare fiind, de altfel, zi liberă legal.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (în Faptele Apostolilor) acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

Rusalii 2021. Ce nu e bine să faci în această zi

Sunt mai multe tradiții legate de această sărbătoare. Nu este bine să mergi la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii şi întunecate, pentru că te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu se lucrează de Rusalii, pentru că cei care lucrează vor fi pedepsiţi de Iele, pentru că nu cinstesc şi nu preţuiesc ziua cum trebuie. În zilele de Rusalii nu se vor culege ierburi de leac.

De asemenea, de Rusalii nu e bine să te cerți fiindcă, atfel, vei avea probleme de sănătate, spun tradițiile. Nu trebuie să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec. De asemenea, nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, ești în pericol să cazisub puterea Ielelor.

Rusalii 2021. Obiceiuri

Sunt unele zone ale țării unde, în sâmbăta Rusaliilor, se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii. În alte zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

De Rusalii, creştinii ortodocşi respectă o mulţime de tradiţii, iar printre acestea se numără numitul udatul nevestelor, care se practică în Ardeal. Se spune că acestea trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului. O altă tradiţie de Rusalii poartă numele de Împănatul boului. Mai mulţi credincioşi defilează pe ulitele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfinţească când oamenii ajung în faţa bisericii, după care îi va cinsti pe aceştia cu băutură. Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiţiei, tânăra se va căsători anul următor.

Cel mai popular obicei din Oltenia este Dansul Căluşarilor, care este considerat a fi un joc tămăduitor, aducător de noroc şi de sănătate. În a doua zi de Rusalii, căluşarii, grupaţi în cete de 7-8, vor porni să colinde din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele.