Ruşanu nu vrea ca CFR Marfă să fie privatizată: Acordul cu FMI trebuie renegociat

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, spune într-un interviu la RFI că acordul cu FMI ar trebui renegociat. El nu este de acord cu privatizarea unor companii "de importanţă strategică", precum CFR Marfă, Transgaz sau Transelectrica, în condiţiile în care alte ţări din UE nu procedează la fel. Ruşanu mai crede că "orice discuţie astăzi cu FMI este superfluă" şi că vizita misiunii Fondului ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2013, nu în aceste zile.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 11:39
Ruşanu nu vrea ca CFR Marfă să fie privatizată: Acordul cu FMI trebuie renegociat

Dan Radu Ruşanu pledează pentru renegocierea acordului cu FMI: „Din punctul meu de vedere, subliniez acest lucru, acordul cu Fondul Monetar Internaţional ar trebui renegociat, în special în ceea ce priveşte anumite privatizări din economia reală, privatizări ale unor societăţi de importanţă strategică pentru România. Nu e normal să privatizezi CFR Marfă! Am privatizat Sidex Galaţi, Petromul şi toate celelalte şi vedem unde suntem astăzi. Nu cred că este normal să mai scot la licitaţie un pachet atât de mare din Transgaz, din Transelectrica. Asemenea privatizări făcute la presiunea Fondului Monetar Internaţional nu sunt corecte. Eu nu sunt de acord cu realizarea acestor privatizări ale unor industrii strategice ale României”.

Întrebat cum pot fi rentabilizate aceste companii, dacă nu sunt privatizate, Ruşanu a răspuns: „Printr-un management privat performant cu anumite ţinte, pe care trebuie să le atingă. În Uniunea Europeană, astăzi, toate companiile de stat sunt capitalizate de statele respective. Franţa-Gaz de France, cehii CEZ-ul şi toate celelalte. De ce domnii de la Fondul Monetar Internaţional vin cu o soluţie pentru România de privatizare şi de slăbire a statului în aceste companii, atâta timp cât restul Uniunii Europene nu aplică acelaşi program?”.

Misiunea FMI se întâlneşte joi cu preşedintele Traian Băsescu. În opinia lui Dan Radu Ruşanu, discuţiile cu experţii Fondului ar fi trebuit să aibă loc anul viitor. „Întâlnirea cu misiunea Fondului Monetar Internaţional cred că cel mai normal şi cel mai corect ar fi să aibă loc la sfârşitul lunii ianuarie sau în cursul lunii ianuarie, după ce va fi un nou Guvern, un nou ministru de Finanţe, un nou Parlament, noi preşedinţi la Comisiile de Buget-Finanţe din Senat şi Cameră şi atunci ar trebui să aibă loc aceste discuţii. Orice discuţie astăzi este superfluu, atâta timp cât nu ştii cum va arăta bugetul pe 2013, când nu ştim care va fi filosofia fiscală a viitorului ministru de Finanţe şi a viitorului Cabinet”, conchide vicepreşedintele PNL.