Rusia a aruncat în aer o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, în două zile. La Kiev, locuitorii au curent electric doar 12 ore pe zi

Aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de rachete rusești, începând de luni 10 octombrie, a declarat marți ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko.

11 oct. 2022, 23:34
Rusia a aruncat în aer o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, în două zile. La Kiev, locuitorii au curent electric doar 12 ore pe zi

Ministrul a declarat pentru CNN că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia „țintește în mod dramatic” infrastructura energetică a Ucrainei.

El a spus că unul dintre motivele atacurilor este că exporturile de energie electrică ucraineană către Europa „ajuta țările europene să economisească pe gaz și cărbune rusesc”, adăugând că Ucraina încearcă „să se reconecteze rapid de la celelalte surse”.

Luni, guvernul ucrainean a cerut oamenilor din întreaga țară să-și „limiteze” consumul de energie. Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Halușcenko a spus că aceasta este „una dintre opțiunile aflate pe masa de lucru”.

Citeşte şi Rușii atacă violent instalațiile energetice ale Ucrainei. Sunt distrugeri majore, premierul îi cere populaţiei să-şi limiteze consumul de electricitate

Ministrul a remarcat că sistemul energetic al Ucrainei este „încă stabil”, dar le-a cerut partenerilor occidentali să furnizeze „sisteme de apărare aeriană, care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura”.

În tot acest timp, populaţia suferă masiv în toată Ucraina, din cauza penuriei de electricitate. În regiunea Kiev, din trei linii de utilizatori care urmau să fie deconectaţi alternativ de la curent, furnizorul DTEK Kyiv Electric Grids a făcut doar două, iar locuitorii capitalei Ucrainei vor avea energie electrică doar 12 ore pe zi. „Deficitul de capacitate este în creștere, iar la solicitarea NEC Ukrenergo, suntem nevoiți să creștem numărul clienților deconectați, prin urmare restricții sunt aplicate în prezent pe ambele linii”, a transmis compania.

Intervalele orare zilnice de deconectare a utilizatorilor, pe linii:

Linia 1 – 6.00-10.00, 14.00-18.00 si 22.00-02.00.

Linia 2 – 10.00-14.00, 18.00-22.00 și 02.00-06.00.

Citeşte şi Germania ia o măsură fără precedent în faţa crizei. Statul va plăti facturile la gaze pe luna decembrie pentru populaţie şi firme