Rusia a atacat Ucraina cu rachete Kinjal. Zelenski aşteaptă să contraatace cu rachete Patriot

Rusia a bombardat joi Ucraina cu rachete şi drone, într-un nou val de atacuri ce au ucis cel puţin 11 persoane şi au avariat zeci de clădiri şi instalaţii energetice în mai multe regiuni.

27 ian. 2023, 19:24
Rusia a atacat Ucraina cu rachete Kinjal. Zelenski aşteaptă să contraatace cu rachete Patriot

Două dintre cele 70 de rachete lansate joi de Rusia spre Ucraina au fost rachete hipersonice de tip Kinjal, au declarat Forţele Aeriene ucrainene, care cer Occidentului să le furnizeze sisteme avansate de apărare aeriană capabile să le doboare, relatează CNN.

„Avem nevoie de sisteme Patriot şi SAMP/T pentru a putea (intercepta aceste rachete)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, în timpul unui briefing de presă.

Sistemele SAMP/T sunt folosite pentru apărarea aeriană în principal în Europa. Statele Unite au declarat că vor trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, dar sistemele nu par să fie încă operaţionale în ţară.

Armata rusă foloseşte în regiunea Doneţk tactica prin care a cucerit oraşul Soledar: „Vor să prindă oraşul în cleşti”

Trupele ucrainene urmau să înceapă luna aceasta antrenamentele pe sistemul Patriot la Fort Sill din Oklahoma, unde SUA îşi desfăşoară propriile antrenamente pentru operarea şi întreţinerea sistemului avansat de apărare aeriană.

Franţa şi Italia negociază un acord pentru a trimite sisteme SAMP/T în Ucraina, un acord fiind aşteptat în următoarele săptămâni.

Rusia a bombardat joi Ucraina cu rachete şi drone, într-un nou val de atacuri ce au ucis cel puţin 11 persoane şi au avariat zeci de clădiri şi instalaţii energetice în mai multe regiuni.

Volodimir Zelenski ameninţă Rusia: „Avem nevoie de o nouă mişcare a forţelor noastre pe front”

Armata a declarat că a doborât toate cele 24 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii. Cincisprezece dintre ele au fost doborâte în jurul Kievului, unde nu au fost raportate pagube. Atacurile au continuat apoi dimineaţa, când Rusia a lansat rachete în direcţia Ucrainei. Nu mai puţin de şase bombardiere strategice Tu-95 au lansat rachete cu rază lungă de acţiune după ce au decolat din regiunea arctică Murmansk, în nordul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene din Ucraina, Iuri Ihnat.

Ce capacități militare au rachetele Kinjal?

 • Kh-47M2 Kinjal („pumnal”) este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă cu capacitate nucleară. Are viteza Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său.
 • Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.
 • Rachetele hipersonice pot zbura în atmosfera superioară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul
 • Pot fi înarmate cu explozivi mari şi pot să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.
 • Sunt considerate mai manevrabile decât rachetele convenționale și sunt mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene
 • Ministerul rus al Apărării a declarat că racheta folosită pentru a viza depozitul de arme din Ucraina este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km
 • Anul trecut, Rusia a anunțat că a testat cu succes o rachetă hipersonică de pe o fregată din Marea Albă, în largul coastei sale de nord-vest.
 • Rusia a spus că urmărește să includă arma atunci când înarmează crucișătoarele și submarinele rusești
 • Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice
 • Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin.
 • Mai multe MiG-31 înarmate cu rachete Kinjal au fost trimise de la baza aeriană Solţi la baza aeriană navală Cerniahovsk, între Belarus şi Polonia, la începutul lunii februarie 2022.