Volodimir Zelenski ameninţă Rusia: „Avem nevoie de o nouă mişcare a forţelor noastre pe front”

El a arătat că Ucraina are nevoie de arme pe câmpul de luptă, de arme pentru apărare antiaeriană, dar şi de arme economice, cum ar fi sancţiunile impuse Rusiei.

26 ian. 2023, 23:33
Volodimir Zelenski ameninţă Rusia: „Avem nevoie de o nouă mişcare a forţelor noastre pe front”
Zelenski a scăpat din 12 tentative de asasinare! Planul lui Putin şi cum a intervenit CIA

„Fiecare rachetă rusească împotriva oraşelor noastre, fiecare dronă iraniană folosită de terorişti este un argument pentru care avem nevoie de mai multe arme”, a declarat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina are nevoie de arme „adecvate” şi anunţând că deja sunt 12 state care participă la „coaliţia tancurilor”.

„Acest rău, această agresiune rusă poate şi trebuie să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înţelege nimic altceva. (….) Doar armele neutralizează teroriştii”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său de joi seară, după ce Ucraina a fost vizată în cursul dimineţii de un nou val de rachete ruse.

„Astăzi, datorită sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei şi profesionalismului luptătorilor noştri, am reuşit să doborâm majoritatea rachetelor ruseşti şi a dronelor Shahed. Înseamnă cel puţin sute de vieţi salvate şi zeci de facilităţi de infrastructură conservate”, a punctat preşedintele. „Din nefericire, este dificil să asiguri o protecţie de 100% doar cu ajutorul apărării aeriene. Mai ales atunci când teroriştii folosesc rachete balistice. Astăzi au existat lovituri cu rachete. Din păcate, există răniţi şi morţi. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”, a adăugat Zelenski.

El a arătat că această teroare rusească necesită „răspunsuri asimetrice”. „Avem nevoie de o nouă mişcare a forţelor noastre pe front. Trebuie să asigurăm înfrângerea forţelor terestre ale teroriştilor. Indiferent ce plănuiesc ocupanţii ruşi, pregătirea noastră trebuie să fie mai puternică”, a subliniat Zelenski, precizând că Ucraina discută despre asta cu partenerii săi.

Zelenski aruncă în aer negocierile de pace: Nu mă interesează să mă întâlnesc cu Putin, pentru mine este un nimeni

„La reuniunea Statului Major am discutat în detaliu despre ceea ce ar trebui să pregătim pentru lunile următoare. Ştim ce plănuiesc ocupanţii. Noi îl contracarăm. Acest lucru se aplică atât la aprovizionarea cu arme şi muniţii, cât şi la consolidarea generală a forţelor noastre de apărare”, a precizat Zelenski.

„Sunt recunoscător tuturor celor din lume care luptă cu adevărat împotriva terorii împreună cu noi. (Sunt recunoscător) cui accelerează furnizarea de echipamente de apărare necesare Ucrainei şi cui este dispus să crească presiunea sancţiunilor asupra statului terorist. În special, ne extindem coaliţia de tancuri – există o decizie corespunzătoare a Canadei, şi sunt recunoscător pentru aceasta. Avem deja 12 ţări în coaliţia noastră de tancuri”, a menţionat liderul de la Kiev.

Zelenski, după ce a primit 100 de tancuri: „Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina”
El a arătat că Ucraina are nevoie de arme pe câmpul de luptă, de arme pentru apărare antiaeriană, dar şi de arme economice, cum ar fi sancţiunile impuse Rusiei. „Şi arme juridice – trebuie să lucrăm şi mai mult pentru a crea un tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi pentru a compensa toate daunele cauzate de acest război pe seama activelor ruseşti”, a adăugat preşedintele ucrainean.

În finalul alocuţiunii sale, Volodimir Zelenski a simţit nevoia să reia apelul său anticorupţie „pentru cei care nu l-au auzit bine”, după cum a specificat el.

„Orice deplasare în străinătate a oficialilor guvernamentali, a parlamentarilor, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi a altor persoane autorizate să îndeplinească funcţiile statului sau ale autoguvernării locale, orice deplasare a acestora în străinătate trebuie să respecte decizia relevantă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, pe care aţi văzut-o cu toţii. Nu vor mai exista alte deplasări în străinătate ale oficialilor sau parlamentarilor în timp de război. Cred că acest lucru este corect”, a punctat preşedintele, după ce anunţase această măsură cu câteva zile mai înainte, în momentul în care Kievul a fost stânjenit de mai multe scandaluri de corupţie, dezvăluite de autorităţile în domeniu sau de presă.