Rusia a dus bombardiere şi submarine la graniţa cu Ucraina. Manevre militare provocatoare, cu o zi înainte de întâlnirea dintre Biden şi Putin

Rusia a început luni exerciţii tactice în regiunea Voronej, din apropierea frontierei de sud-est cu Ucraina, la care participă bombardiere avansate Su-24 şi avioane de vânătoare MiG-31BM. Exerciţiile au loc în ajunul summitului Putin-Biden preconizat pentru miercuri, la Geneva.

15 iun. 2021, 14:54
Rusia a dus bombardiere şi submarine la graniţa cu Ucraina. Manevre militare provocatoare, cu o zi înainte de întâlnirea dintre Biden şi Putin

În cadrul acestui exerciţiu, sub acoperirea interceptoarelor supersonice MiG-31 BM, bombardierele ruseşti vor decola de pe aeroporturile militare din regiunile Voronej, Kursk şi Tver (Districtul militar Vest) pentru a efectua operaţiuni de recunoaştere şi apoi vor distruge ţinte terestre ale unui inamic imaginar – poziţii fortificate, coloane de tancuri, avioane pe aeroporturi şi puncte de comandă. Mai mult de 20 de avioane strategice sunt implicate în aceste exerciţii, care intervin la numai câteva zile după cele organizate de Rusia săptămâna trecută în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014).

Luni, Flota rusă cu baza în Sevastopol (Crimeea) a anunţat că a început operaţiunile de supraveghere a două nave militare NATO – una britanică, cealaltă olandeză – care au intrat în aceeaşi zi în apele Mării Negre, potrivit Interfax.

Centrul naţional rusesc de gestionare a problemelor de apărare din Rusia anunţase la 11 iunie că sub supravegherea Flotei ruse se află şi distrugătorul american Laboon (DDG 58) care intrase anterior în Marea Neagră.

Citeşte şi Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani

În interviul acordat pentru canalul american de ştiri NBC, cu ocazia summitului cu Joe Biden, preşedintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că permanent concentrează forţe în zona conflictului din Donbas, ceea ce nu poate duce la o detensionare a situaţiei din estul Ucrainei, conform publicaţiei Hromadske.ua.

Referitor la forţele mobilizate la graniţa cu ţara vecină, Putin a spus că Rusia nu a concentrat trupe în apropiere de frontiera cu Donbas, ci ‘desfăşoară exerciţii planificate pe teritoriul său’. El a mai spus că astfel de exerciţii mai continuă în Extremul Orient, precum şi în nord, în regiunea arctică, replicând că NATO desfăşoară de asemenea un exerciţiu de amploare nu departe de frontiera de sud a Rusiei, făcând referire la manevrele Defender Europe.

Situaţia din Ucraina, la frontiera cu care Rusia menţine în continuare zeci de mii de soldaţi şi sute de echipamente dintre efectivele mobilizate în aprilie, va fi abordată, alături de alte subiecte de securitate internaţională la întâlnirea dintre preşedinţii rus şi american miercuri. Într-o declaraţie făcut luni, la summitul NATO, Joe Biden a promis să apere ‘integritatea teritorială’ a Ucrainei.

Citeşte şi Joe Biden, avertizat de Trump să nu adoarmă la întâlnirea cu Putin: „Să-i transmiți cele mai călduroase salutări din partea mea”