Rusia a expulzat un oficial al Ambasadei României la Moscova. Reacţia Ministerului Afacerilor Externe

Un angajat al ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata în replică la expulzarea unui diplomat rus de la Bucureşti, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe.

11 mai 2021, 18:19
Rusia a expulzat un oficial al Ambasadei României la Moscova. Reacţia Ministerului Afacerilor Externe

”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Rusia a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

În 11 mai, ambasadorul României Cristian Istrate a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă a ministerului prin care căpitanul G Iliescu, adjunct al ataşatului militar al Ambasadei României, este declarat persona non grata”, se arată în declaraţia Ministerului de Externe de la Moscova citată de TASS.

Angajatul ambasadei române are termen 72 de ore pentru a părăsi Rusia.

Citeşte şi Adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a fost declarat persona non grata şi expulzat 

”Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la declararea persona non grata a unui adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, în mod nejustificat, în 26 aprilie”, precizează MAE rus.

Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata. La acel moment, prin ambasadorul rus în România Valery Kuzmin, Moscova a calificat decizia Bucureştiului de a expulza un diplomat rus drept „neprietenoasă” şi anunţa că îşi rezervă dreptul de a „lua măsuri relevante ca răspuns”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat atunci că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României lui Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Citeşte şi Reacţia Rusiei după ce România a expulzat un diplomat rus. Kremlinul ameninţă că va răspunde cu aceeaşi monedă