Rusia a făcut anunţul vineri seară. SUA, luate prin surprindere

Rusia propune coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite efectuarea de raiduri aeriene antiteroriste în comun, în Siria, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

20 mai 2016, 14:15
Rusia a făcut anunţul vineri seară. SUA, luate prin surprindere

Rusia le-a propus Statelor Unite și coaliției internaționale conduse de acestea să efectueze, începând cu data de 25 mai, lovituri aeriene comune în Siria împotriva Frontului Al-Nusra și altor grupări de rebeli care nu respectă încetarea focului, a anunțat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, transmite Reuters.

Conform propunerii Rusiei, bombardamentele comune în Siria ar urma să înceapă pe 25 mai. Rusia efectuează din octombrie 2015 raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Occidentul acuză Rusia că atacă poziţii insurgente, dar Moscova a dat asigurări că sunt vizate exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Zeci de ţări din cadrul unei coaliţii coordonate de Statele Unite efectuează separat raiduri antiteroriste în Siria şi Irak.

Coaliția antijihadistă condusă de SUA a aruncat pentru prima dată din avioane foi volante destinate locuitorilor din Raqqa, în care îi îndeamnă să părăsească acest fief al grupării Stat Islamic (SI) în Siria, au anunțat vineri un militant și o organizație neguvernamentală, informează AFP.

 

„Este pentru prima dată când avioane ale coaliției au aruncat foi volante care se adresează rezidenților, pentru a le cere să plece”, a declarat Abou Mohammad, unul dintre fondatorii grupului „Raqqa is Being Slaughtered Silently” (Raqqa este masacrată pe tăcute). Potrivit lui Abou Mohammad, aceste documente se adresează în general jihadiștilor, pentru a le spune că „sfârșitul lor este aproape”.

Grupul lui Abou Mohammad a publicat pe conturile sale de Facebook și Twitter o imagine prezentată ca fiind o foaie volantă de acest fel.

„Momentul pe care îl așteptați a venit, a venit ora să părăsiți Raqqa”, se poate citi în imagine, care arată locuitori, trei bărbați cu un sac în spate, o femeie cu văl și un copil, fugind din oraș, desenat în negru și alb, spre un peisaj campestru verde, lăsând în urma lor jihadiști uciși.

Statul Islamic „se amestecă printre civili și îi folosește drept scuturi umane”, explică Abou Mohammad pentru a justifica acest demers. „De la începutul campaniei de bombardamente ale coaliției, acești combatanți au început să se ascundă printre civili”, a spus el.

Grupări jihadiste precum este și SI sunt excluse din armistițiul decretat în Siria la sfârșitul lui februarie, pentru a favoriza negocierile între regimul de la Damasc și rebeli, menite să pună capăt unui conflict complex, care durează de cinci ani și care a făcut mai mult de 270.000 de morți.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), circa 408 civili au fost uciși în lovituri aeriene ale coaliției conduse de SUA în Siria, de la declanșarea, în 2014, a operațiunilor de bombardare a pozițiilor jihadiste.

„Este pentru prima dată când locuitorii din Raqqa sunt rugați să părăsească orașul” de către coaliție, subliniază directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, care afirmă că „aceste prospecte fac parte din campania de propagandă împotriva SI”.

Potrivit lui Rahman, „circulă informații conform cărora forțele kurde ar pregăti o operațiune împotriva SI în Raqqa, cu susținerea coaliției internaționale”.

Forțele kurde din Siria sunt percepute de Washington ca fiind cel mai fiabil aliat pentru a lupta la sol împotriva jihadiștilor.