Rusia a pierdut 60 de avioane de luptă, dar trimite sute de rachete zilnic în Ucraina

Apărarea antiaeriană a Uctrainei, dotată cu multe arme sofisticate din Occident, a redus numărul de acţiuni ale avioanelor de luptă ruseşti. În schimb, Putin trimite potop de rachete, ghidate de la distanţă, peste oraşele Ucrainei.

05 dec. 2022, 15:19
Rusia a pierdut 60 de avioane de luptă, dar trimite sute de rachete zilnic în Ucraina

Încă de la începutul războiului, Rusia nu a reușit să domine cerul Ucrainei, iar în ultimele luni, numărul de misiuni efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra țării invadate s-a redus semnificativ, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de luni dimineață.

Rusia a pierdut până  în prezent peste 60 de avioane în conflict, inclusiv un avion supersonic de vânătoare Su-24M Fencer și un avion de atac la sol Su-25, supranumit de NATO FrogFoot, săptămâna trecută.

Scăderea numărului de misiuni este probabil un rezultat al amenințării ridicate continue din partea apărării aeriene ucrainene, limitările privind orele de zbor disponibile pentru aeronavele rusești și înrăutățirea vremii.

Război în Ucraina. Uragan de rachete din partea Rusiei, 46 de bombardamente numai în regiunea Herson
Cum tacticile de atac la sol ale Rusiei se bazează în mare măsură pe identificarea vizuală și pe muniții neghidate, forțele aeriene rusești vor continua probabil să aibă o rată scăzută de operațiuni de atac la sol din cauza vremii pe timpul iernii.

În schimb, Ucraina a anunţat că Rusia a declanşat luni un nou atac masiv cu rachete, în timp ce alertele aeriene răsună în multe părţi ale ţării, inclusiv în Kiev, relatează The Guardian, potrivit news.ro. Sirenele răsună în capitală şi în mare parte din Ucraina, potrivit Reuters. „Rachetele au fost deja lansate”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuri Ihnat.

Deocamdată nu sunt informaţii despre pagube sau victime. Potrivit The Guardian, ar fi peste 100 de rachete care se apropie, lansate de bombardiere ruseşti şi, cel mai probabil, sunt şi rachete Kalibr lansate de pe mare.

Unele dintre ele au trecut deja pe teritoriul ucrainean, iar ora impactului la Kiev era estimată ca fiind 14.15 (ora locală). De asemenea, ar putea exista un al doilea val de rachete îndreptate spre capitală, care ar urma să fie lansate în următoarele minute. „Nu ignoraţi alarma”, a transmis Andri Iermak, şeful cancelariei prezidenţiale.

Rusia construieşte o bază militară uriașă în Mariupol – Imaginile din satelit arată noile acțiuni ale Armatei lui Putin

O construcție în formă de U a fost ridicată în centrul orașului. Pe acoperiș este inscripționată steaua armatei ruse, în culorile roșu, alb și albastru. Alături este și un mesaj: „De armata rusă pentru oamenii din Mariupol”.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru ucraineni înainea iernii: „Băieţi, rezistaţi! Sunt alături de voi”
Experții spun că armata lui Putin încearcă să își consolideze pozițiile defensive în Mariupol. Asta în timp ce forțele ucrainene continuă contraofensivele în sud și în est.

Alte imagini din satelit arată că cimitirul principal al orașului a fost extins. Potrivit unei analize a presei britanice, aproape 1.500 de morminte noi au fost săpate. De asemenea, schimbări au apărut și la teatrul bombardat în luna martie. Clădirea a fost înconjurată de panouri uriașe, ca aceasta să nu mai fie văzută de trecători.

Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, a fost cucerit de forțele ruse la finalul lunii mai, după aproape trei luni de asediu. În timpul asediului, civilii au rămas fără apă, curent și hrană. Oficialii ucraineni estimează că până la 90% din infrastructura Mariupolului a fost distrusă de atacuri.

Explozii pe două aeroporturi din Rusia: Cel puțin trei persoane au murit și alte cinci au fost rănite

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite într-o explozie de astăzi pe un aeroport din apropiere de Riazan, la sud-est de Moscova. O a doua explozie a avut loc pe aeroportul Engels, lângă Saratov. Trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite într-o explozie de astăzi pe un aeroport din apropiere de Riazan, la sud-est de Moscova, au declarat serviciile de urgenţă pentru agenţia de presă rusă Tass.

Potrivit altor mass-media ruse raportate de presa occidentală, o cisternă încărcată cu combustibil a explodat şi şase persoane au fost rănite.Aeroportul militar Riazan găzduieşte centrul de instruire pentru aviaţie cu rază lungă de acţiune şi avioane cisternă. O a doua explozie a avut loc şi pe aeroportul Engels, lângă Saratov, unde, potrivit surselor ruse, forţele armate ucrainene au avariat două bombardiere strategice Tu-95 folosind o dronă.

Potrivit unor informații neconfirmate, în jurul orei locale 6.00, o dronă a căzut pe pista bazei aeriene Engels-1, în urma căreia două bombardiere Tu-95 au fost avariate. În plus, doi soldați au fost răniți. Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că nu au existat urgențe la instalațiile civile din oraș.

„Stimați locuitori, pe rețelele de socializare și în mass-media se răspândesc informații despre o bubuitură puternică și o izbucnire în Engels la primele ore ale dimineții. Vreau să vă asigur că nu au existat urgențe în zonele rezidențiale ale orașului. Nu există niciun motiv de îngrijorare. Nu a fost avariată nicio instalație de infrastructură civilă”, a transmis acesta.