Rusia a prins frica SANCŢIUNILOR americane. Ce măsuri a luat Moscova

Unul dintre motivele principale pentru care Rusia şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina au fost sancţiunile americane, a afirmat miercuri ministrul-adjunct al apărării american, Derek Shollet, în timpul audierilor din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.

09 iul. 2014, 17:11
Rusia a prins frica SANCŢIUNILOR americane. Ce măsuri a luat Moscova

Rusia şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina ca urmare a sancţiunilor americane, afirmă surse de la Pentagon. ‘Am asistat la o substanţială prezenţă militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina, prezenţă care ulterior s-a redus. Cred că acest lucru are legătură cu faptul că sancţiunile au avut succes şi l-au obligat pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi schimbe strategia’, a declarat Shollet.

Totodată, Derek Shollet a exprimat poziţia Pentagonului, conform căreia Washingtonul ‘trebuie să fie foarte atent în privinţa unei posibile replici a Rusiei’. Potrivit ministrului-adjunct al apărării SUA, situaţia actuală ‘este una foarte periculoasă’.

De asemenea, potrivit lui Shollet, Pentagonul pleacă de la ideea că actuala criză din Ucraina ‘nu are o soluţie militară’, dar în acelaşi timp consideră că actuala putere de la Kiev ‘are dreptul să restabilească ordinea şi stabilitatea pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul forţelor armate, a celor de securitate internă şi de pază a frontierelor’.

Derek Shollet a subliniat că SUA intenţionează să colaboreze strâns cu Ucraina în domeniul militar şi al industriei militare, exprimându-şi speranţa că la realizarea acestor planuri vor contribui şi alte ţări, în primul rând ‘noi membri ai NATO’ precum Polonia şi republicile baltice, care deţin ‘mare experienţă’ în ceea ce priveşte reformele în domeniul militar.