Rusia a transmis SUA planul său pentru punerea armelor chimice siriene sub control internaţional

Rusia a transmis Statelor Unite planul său pentru punerea armelor chimice siriene sub control internaţional, acest subiect urmând să fie discutat joi la Geneva de şefii diplomaţiilor din cele două ţări, a indicat o sursă din cadrul delegaţiei ruse, citată de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
11 sept. 2013, 17:07
Rusia a transmis SUA planul său pentru punerea armelor chimice siriene sub control internaţional

‘Noi am transmis americanilor planul nostru pentru a pune sub control internaţional armele chimice în Siria. Intenţionăm să discutăm acest plan la Geneva’, a precizat sursa menţionată.

Potrivit unei alte surse ruse de la Geneva, citată de ITAR-TASS, discuţiile dintre secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar trebui să se încheie vineri, dar s-ar putea prelungi până sâmbătă.

De rezultatul acestei întâlniri va depinde decizia preşedintelui Barack Obama de a lansa o operaţiune militară împotriva regimului sirian, acuzat că a folosit armele chimice într-un atac pe data de 21 august în apropierea capitalei Damasc, notează EFE.

Citeşte şi Human Right Watch: Există DOVEZI CLARE că regimul de la Damasc a folosit GAZE CHIMICE

Pentru a evita acest atac, Rusia a propus Siriei să-şi plaseze stocurile de arme chimice sub control internaţional în vederea distrugerii lor ulterioare, sugestie acceptată marţi de autorităţile de la Damasc.

Ministrul Lavrov are ‘idei interesante cu privire la mijloacele prin care se poate realiza acest lucru’, a afirmat John Kerry miercuri pe un forum online. ‘Dacă într-adevăr vom reuşi să securizăm în acest fel toate armele chimice siriene, aceasta este evident calea de luat în calcul şi ar fi, de departe, o adevărată oportunitate’, a adăugat el, citat de AFP.

Potrivit agenţiei EFE, surse de la ONU au anunţat că este posibil ca mediatorul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, să se întâlnească la Geneva cu Kerry şi Lavrov. Brahimi a depus eforturi pentru convocarea conferinţei internaţionale pentru Siria, propusă de Washington şi Moscova în luna mai. Conferinţa, denumită Geneva-2, a fost amânată succesiv din cauza divergenţelor majore asupra obiectivului acesteia şi asupra participanţilor la negocieri.

Citeşte şi CNN difuzează înregistrări video cu victimele presupusului atac cu arme chimice din Siria FOTO