Rusia a trimis camioane în oraşe ca să recruteze soldaţi pentru frontul din Ucraina. Bărbaţilor li se promit aproape 3.000 de dolari pe lună

Armata rusă, care caută soldați cu contract pentru ceea ce numește „operațiune militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună drept stimulent, se arată într-un reportaj Reuters.

19 sept. 2022, 09:23
Rusia a trimis camioane în oraşe ca să recruteze soldaţi pentru frontul din Ucraina. Bărbaţilor li se promit aproape 3.000 de dolari pe lună

O unitate specială a staționat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov, din sudul Rusiei, și a îndepărtat părțile laterale pentru a dezvălui un birou mobil. Soldaţi în camuflaj și cu măști negre au început să le împărtă curioşilor broșuri intitulate „Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui bărbat adevărat”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu-și dezvăluie pierderile militare, pe care agențiile de informații occidentale le estimează la zeci de mii de ambele părți. Moscova nu a actualizat numărul oficial al morților din 25 martie, când a anunțat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți.

Kremlinul declara săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel național pentru a-și consolida forțele, dar campania de recrutare arată că Moscova are nevoie de mai mulți bărbați să se înroleze. Ofițerul responsabil de camionul Rostov a declarat că rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii liceale, vor fi eligibili, scrie Reuters.

Citeşte şi Lukaşenko avertizează că SUA împinge Europa la război cu Rusia: „Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”. Reacţia MAE

Cetăţenii cu mentalitate patriotică aleg să semneze contracte pe trei sau şase luni pentru a participa la operaţiunea militară specială”, a spus maiorul Serghei Ardaşev, promiţând pregătire pentru toată lumea.

Salariul minim lunar oferit este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media națională. Un potențial recrut a fost muzicianul Viktor Yakunin, care a spus că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar, mai scrie Reuters. „Mi-ar plăcea să servesc în trupele aeriene”, a spus el. „Părinții mei m-au crescut pentru a-mi iubi patria, pentru a proteja lumea rusă. Cred că puterea este cu noi„.

În interiorul camionului, Yakunin s-a așezat cu Ardashev, care i-a spus că următorul pas va fi un examen psihologic. Dacă trece de asta, urmează un test fizic de viteză, forță și rezistență.

Citeşte şi „Când au venit ruşii, au furat toată mâncarea din magazine şi din case. Nu a fost viaţă, ci chin!”. Experienţe traumatizante povestite de locuitorii din satele eliberate de ucraineni