Lukaşenko avertizează că SUA împinge Europa la război cu Rusia: „Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”. Reacţia MAE

Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, unic beneficiar fiind Statele Unite.

18 sept. 2022, 14:30
Lukaşenko avertizează că SUA împinge Europa la război cu Rusia: „Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”. Reacţia MAE

UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge cele mai recente afirmaţii ale liderulului belarus Aleksandr Lukaşenko care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi la ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. „Nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, mai transmite MAE, într-un comunicat de presă. Reacţia vine după ce Lukaşenko a declarat că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate.

„Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziţie: Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, arată comunicatul de presă al MAE.

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko consideră că Statele Unite împing Europa la o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarus şi pentru a slăbi Federaţia Rusă, relatează Interfax. ”Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”, a declarat el. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge afirmaţiile liderulului belarus Aleksandr Lukaşenko, considerând că acestea alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko: „Occidentul formează acolo structuri de putere pentru o lovitură în Belarus”

„Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu îşi ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi rasă de pe faţa pământului. Şi obiectivul este să slăbească Rusia şi să distrugă Belarus”, a spus el., vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, conform Interfax.

Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, unic beneficiar fiind Statele Unite.

„America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România. Statele Unite antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiuni asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a spus el.

Război în Ucraina. Zelenski, primul pas spre negocierile de pace cu Rusia. Cum a reacţionat Kremlinul
„Nu totul este simplu în Afganistan şi în statele vecine”, a adăugat Lukaşenko. „Washingtonul este prezent în toate conflictele politice semnificative”, este concluzia liderului de la Minsk.

Potrivit TASS, el a mai afirmat că „prăbuşirea Ucrainei a început deja”, iar ”politicienii polonezi, lituanieni şi letoni, aparent, se aşteaptă naiv să se negocieze pentru viitorul lor în noile realităţi geopolitice”.