Rusia a trimis două bombardiere dotate cu supersonice în Siria, lângă portavioanele NATO din Mediterana VIDEO

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat expedierea a două avioane Tu-22M3, dotate cu rachete supersonice antinavă H-22, în contextul prezenței portavioanelor NATO în Mediterană.

17 feb. 2022, 07:10
Rusia a trimis două bombardiere dotate cu supersonice în Siria, lângă portavioanele NATO din Mediterana VIDEO

Rusia a transferat în Siria două bombardiere Tu-22M3 cu rachete supersonice antinavă H-22, precum și avioane MiG-31K cu complexul „Kinjal” pe fundalul prezenței în Marea Mediterană a portavioanelor NATO, potrivit unui video publicat de Ministerul Apărării.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „România e gata să găzduiască un grup de luptă NATO / Am avertizat Rusia că o agresiune va avea un cost mare”
“Avioanele de cursă lungă Tu-22M3 și MiG-31K, cu complexul Kinjal, au fost redislocate pe aerodromul Khmeimim (Siria) pentru a participa la exerciții militare navale între grupările flotelor ale Forțelor Navale Rusești în partea de Est a Mării Mediterane”, a specificat ministerul.

În unul din clipurile video este prezentată aterizarea pe pistă a două Tu-22M3, având suspendate pe fuzelaj rachetele supersonice de croazieră H-22. Astfel de rachete o rază maximă de acțiune de până la 600 de kilometric și ajunge la o viteză de peste 3,5 viteze ale sunetului. Focoasa rachete H-22 are o greutate de 1000 de kilograme.

Potrivit Ministerului Apărării, echipajele Forțelor Aerospațiale ale Rusiei au îndeplinit zborul din punct de dislocare, depășit o distanță de 1,5 mii de kilometri. În cadrul exercițiilor, piloții de cursă lungă urmează „să îndeplinească sarcini conform destinației”.
În Marea Mediterană sunt prezente grupurile de portavioane NATO, inclusiv portavionul “Harry Truman” al Forțelor Navale ale SUA, portavionul Charles de Gaulle al Forțelor Navale ale Franței, precum și portavionul “Conte di Cavour” al Forțelor Navale ale Italiei, însoțite de avioane de atac și nave de aprovizionare.

Trei avioane americane, interceptate de către aviaţia rusă în Marea Mediterană

Trei avioane de supraveghere americane au fost interceptate în mod ”neprofesionist” de către aviaţia rusă, la sfârşitul săptămânii trecute, în Marea Mediterană, a anunţat miercuri Pentagonul, adăugând că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului, relatează AFP.

Citește și Joe Biden dă asigurări României: Un atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva tuturor

Cele trei incidente separate implică avioane de recunoaştere P-8A ale marinei americane care ”zburau deasupra Mediteranei în spaţiul aerian internaţional când au avut loc interceptările”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului SUA al Apărării, căpitanul Mike Kafka.

”Deşi nimeni nu a fost rănit, astfel de interacţiuni pot fi sursă de neînţelegeri şi erori care ar putea duce la consecinţe mai grave”, a adăugat el, subliniind că Statele Unite au protestat împotriva acestor incidente pe lângă Moscova ”pe canale diplomatice”.

Potrivit unui oficial american, una dintre aeronavele ruseşti s-a apropiat periculos de un avion american.

Aceste incidente aeriene survin într-un moment de tensiune extremă între Statele Unite şi Rusia în jurul Ucrainei.

Occidentalii sunt preocupaţi de săptămâni de zile de riscurile unui atac asupra al Ucrainei de către Rusia, care a desfăşurat peste 100.000 de soldaţii la graniţele acestei ţări, o situaţie explozivă în centrul celei mai grave crize cu Moscova de la sfârşitul Războiului Rece, notează AFP.