Rusia ameninţă cu război nuclear la o săptămână de la întâlnirea Biden-Putin: „Ne rezervăm dreptul de a folosi armele nucleare”

Președintele rus Vladimir Putin și președintele Joe Biden au convenit că războiul nuclear nu este o opțiune viabilă, dar înalţi oficiali ruşi par a nu fi renunţat complet la această versiune.

25 iun. 2021, 13:26
Rusia ameninţă cu război nuclear la o săptămână de la întâlnirea Biden-Putin: „Ne rezervăm dreptul de a folosi armele nucleare”

Generalii lui Putin ameninţă cu război nuclear. Miercuri, generalul armatei Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea liniilor de estompare a armelor, în timpul conferinței internaționale de securitate de la Moscova.

El a subliniat necesitatea unor tratate care să țină sub control armele nucleare și a clasificat arsenalul nuclear rusesc drept „pur defensiv”, informează Antena 3.

În timp ce politica Rusiei nu trebuie să fie agresivă în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare, Tass, agenția oficială de presă rusă, a raportat că Gerasimov a menționat că țara „își rezervă dreptul” de a implementa măsura ca răspuns.

Putin are cele mai tensionate relaţii cu SUA dintre preşedinţii de după Războiul Rece

Răspunsul cu arme nucleare ar putea fi determinat de utilizarea unei alte țări de același tip de arsenal sau alte „arme de distrugere în masă” împotriva Rusiei sau a aliaților săi, ori „în caz de agresiune împotriva Rusiei cu arme convenționale care pun în pericol însăși existența statului”.

În iunie 2020, Putin a aprobat politica de descurajare nucleară a Rusiei, care îi permite să utilizeze arme nucleare ca răspuns la un atac cu arme convenționale.

Putin ar putea, de asemenea, să foloească arme nucleare dacă Rusia obține „informații fiabile” despre lansarea rachetelor care vizează teritoriul său sau aliaților săi, potrivit Associated Press.

În contextul celor mai instabile relații cu SUA, de la Războiul Rece încoace, semnarea documentului de către Putin a ridicat îngrijorări cu privire la un potențial conflict.

Având în vedere pericolul pe care un război nuclear l-ar reprezenta pentru lume, Gerasimov a spus că prevenirea conflictului este obiectivul principal al stabilității strategice dintre SUA și Rusia.

Citeşte şi: Roman Protasevici şi iubita sa, arestaţi la domiciliu. Tatăl jurnalistului: „Nu ne spun nimic despre starea sa, despre statutul său, e o batjocură”


loading...