Rusia amenință direct cu războiul. „Răspunsul nostru va fi militar dacă nu primim garanţii că NATO nu se va extinde spre est”

Viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a ameninţat luni cu un răspuns militar din partea Moscovei dacă SUA şi NATO nu reacţionează la solicitarea rusă de a primi garanţii de securitate pentru a evita ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să se extindă spre est şi să se apropie mai mult de frontierele sale.

13 dec. 2021, 12:34
Rusia amenință direct cu războiul. „Răspunsul nostru va fi militar dacă nu primim garanţii că NATO nu se va extinde spre est”

„Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”, a declarat Riabkov, într-un interviu publicat luni de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

Numărul doi din MAE rus a transmis anterior preocuparea Kremlinului cu privire la posibila amplasare în Europa de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Riabkov a avertizat că desfăşurarea unor astfel de rachete, interzisă prin Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), denunţat de SUA şi de Rusia în 2019, va duce la confruntare.

În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie), în ţara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral şi le cerem SUA şi NATO să se alăture acestui moratoriu„, a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA şi NATO nu reacţionează la propunerile ruse.

Citeşte şi Rusia măreşte numărul de militari la graniţa cu Ucraina şi evocă ameninţarea unui război nuclear. „Criza rachetelor din Cuba se poate repeta acum”

Membrii Alianţei Nord-Atlantice „acţionează după bunul plac, după cum le convine, nu vor să ţină cont de interesele noastre de securitate”, a adăugat Riabkov.

Potrivit viceministrului rus, declaraţiile NATO, potrivit cărora alianţa nu intenţionează să desfăşoare rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune dotate cu încărcătură nucleară, nu sunt convingătoare pentru Moscova.

În primul rând, nu avem încredere în NATO ca alianţă. De multe ori ne-am trezit în situaţia în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Şi o fac ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat„, a susţinut Riabkov. El a explicat că unul dintre motivele pentru care Rusia cere garanţii juridice de securitate la cel mai înalt nivel se datorează faptului că „până acum toate declaraţiile, inclusiv toate angajamentele cu caracter politic, nu sunt respectate”.

Citeşte şi Vladimir Putin l-a îndemnat pe Biden să nu dea vina pe Rusia pentru situaţia din estul Europei. Preşedintele Rusiei a denunţat „încercările periculoase ale NATO, de militarizare a Ucrainei”

În noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova „să obţină pentru Rusia garanţii importante de securitate pe termen lung”. Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanţii caută să evite „producerea unui conflict”. Potrivit preşedintelui rus, una dintre „liniile roşii” pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.