Vladimir Putin l-a îndemnat pe Biden să nu dea vina pe Rusia pentru situaţia din estul Europei. Preşedintele Rusiei a denunţat „încercările periculoase ale NATO, de militarizare a Ucrainei”

Liderii Rusiei şi SUA au avut o întâlnire virtuală marți, la cinci luni după prima lor întâlnire față în față. Pe tapet, principalul subiect de discuţie a fost situaţia de la graniţa ruso-ucraineană.

07 dec. 2021, 22:31
Vladimir Putin l-a îndemnat pe Biden să nu dea vina pe Rusia pentru situaţia din estul Europei. Preşedintele Rusiei a denunţat „încercările periculoase ale  NATO, de militarizare a Ucrainei”

Vladimir Putin a răspuns acuzațiilor lui Joe Biden cu privire la presupusa natură „amenințătoare” a mișcărilor trupelor ruse în apropierea granițelor cu Ucraina și a declarat în timpul teleconferinței cu omologul său american că Rusia nu ar trebui să fie făcută responsabilă pentru escaladarea tensiunilor.

NATO întreprinde încercări periculoase de militarizare a teritoriului ucrainean și crește capacitățile militare în vecinătatea Rusiei„, a informat Kremlinul într-un comunicat cu privire la rezultatele întâlnirii virtuale netelevizate.

Citeşte şi Summit-ul virtual dintre Joe Biden şi Vladimir Putin s-a încheiat după două ore UPDATE VIDEO

În fața acestei situații, Moscova și-ar dori să obțină „garanții fiabile și obligatorii din punct de vedere juridic, care să excludă extinderea NATO spre est și desfășurarea sistemelor de arme ofensive în țările vecine”, se mai arată în declarația președinției ruse, preluată de RT.

Problema Ucrainei și criza din regiunea Donbass pe fondul lipsei de progres în respectarea acordurilor de la Minsk din 2015 – „baza unei soluții pașnice care nu are alternative”, după cum a subliniat Kremlinul – a fost cheia în conversația dintre cei doi lideri, Vladimir Putin şi Joe Biden. „Preşedintele Rusiei, cu exemple concrete, a ilustrat linia distructiva a Kievului, care vizeaza destructurarea completă a acordurilor de la Minsk şi a acordurilor încheiate în format Normandia şi şi-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acţiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbasului„, menţionează serviciul de presă al Kremlinului.

Citeşte şi Ministrul Apărării din Ucraina, avertisment fără precedent pentru Rusia: „Va fi o baie de sânge, un masacru. Soldaţii voştri se vor întoarce acasă în sicrie”

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis lui Putin că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe, în special economice” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, a indicat Casa Albă într-un comunicat. „Cei doi preşedinţi şi-au însărcinat echipele să continue (schimbul de opinii), iar SUA o vor face în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii lor„, a mai indicat executivul american.

Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni faţă de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare„, mai menţionează comunicatul Casei Albe.