Rusia ameninţă inclusiv România: „Ţările NATO care susţin militar războiul din Ucraina sunt ţinte legitime”

Aliatul fidel al lui Vladimir Putin - Dmitri Medvedev, amenință ţările NATO care ajută Ucraina în război pentru a face față atacurilor devastatoare ale trupelor ruse.

16 dec. 2022, 21:01
Rusia ameninţă inclusiv România: „Ţările NATO care susţin militar războiul din Ucraina sunt ţinte legitime”

Rusia a revenit la ameninţarea NATO! Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a avertizat vineri că ţările NATO ar putea deveni ţinte legitime ale Rusiei din cauza susţinerii militare masive acordate Ucrainei.

Dmitri Medvedev a acuzat ţările NATO de lansarea unui „război hibrid” împotriva Rusiei. „Acum, principala întrebare este dacă războiul hibrid declarat de facto de NATO împotriva ţării noastre poate fi considerat o intrare a Alianţei în război cu Rusia. Este posibil să considerăm furnizarea unui volum mare de armament Ucrainei drept un atac asupra Rusiei?”, a declarat vineri Dmitri Medvedev vineri, într-un mesaj postat pe platforma Telegram, conform agenţiei Tass şi site-ului german Tagesschau.de.

Dmitri Medvedev a avertizat că, imediat ce sistemele Patriot vor intra pe teritoriul Ucrainei, „împreună cu personalul NATO, vor deveni o ţintă legitimă” pentru armata rusă. Kremlinul a confirmat că sistemele Patriot vor deveni o ţintă legitimă a armatei ruse.

Acesta se referă la sistemul antibalistic de tip Patriot ce va fi trimis de administrația Joe Biden în Ucraina, în așteptarea deciziei ce urmează să fie anunţată în câteva zile de Washington. Planul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, apoi de preşedintele Biden. Ajutorul consistent american vine după ce Zelenski și întreaga sa Administraţie au cerut de multă vreme sisteme antiaeriene avansate pentru a face față atacurilor masive ale armatei ruse cu rachete balistice şi de croazieră.

Kievul acuză Belarusul că ar fi permis survolarea spaţiului său aerian de avioane ruseşti cu rachete hipersonice, care au bombardat vineri Ucraina
„Liderii statelor NATO afirmă unanim că nici ţările lor şi nici Alianţa Nord-Atlantică nu luptă împotriva Rusiei. Dar toată lumea înţelege că lucrurile stau total diferit”, a afirmat Dmitri Medvedev, amintind, printr-o amenințare, că există diverse interpretări ale dreptului de război. Acesta spune că statele NATO ar putea fi considerate ţinte legitime deoarece furnizează armament Ucrainei.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat și joi că vor fi „consecinţe” dacă Statele Unite confirmă acţiunea „provocatoare” de trimitere a unor sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot în Ucraina. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat că Statele Unite au devenit, „practic, parte în conflict”, pe fondul informaţiilor că ar intenţiona să trimită sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina.

Asistenţa militară masivă, inclusiv transferul de armament sofisticat, „ar însemna chiar o implicare mai largă în ostilităţi, cu personal militar, iar acest lucru ar putea genera posibile consecinţe”, a declarat ulterior și purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe – Maria Zaharova, fără să detalieze despre ce consecințe este vorba.

Rusia promite că nu va folosi arme biologice

Rusia nu va folosi arme biologice, a declarat vineri un diplomat rus de rang înalt în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, transmite AFP.

Directorul adjunct în Departamentul neproliferare şi controlul armamentelor în MAE rus Konstantin Voronţov a combătut afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea recurge la astfel de arme în conflictul din Ucraina. ”Acesta nu este deloc un subiect” de discuţie şi Rusia este ”integral şi ferm ataşată obligaţiilor sale” asumate în tratatele internaţionale care interzic folosirea acestor arme, a indicat diplomatul rus.

”Noi nu avem niciun program în domeniul militar legat de armele biologice” şi ”toate activităţile noastre în domeniul biologic sunt exclusiv în scopuri paşnice şi nimic mai mult decât atât”, a susţinut Konstantin Voronţov, vorbind presei în marja unei reuniuni de evaluare a aplicării Convenţiei asupra armelor biologice (BWC), care interzice conceperea, fabricarea şi stocarea acestei categorii de arme de distrugere în masă.

Potop de rachete lansate de Rusia din Marea Neagră, noaptea va fi petrecută în buncăre. Pagube imense la Kiev, dezastru în oraşul natal al lui Zelenski
Lipsa unui mecanism de verificare a respectării acestei convenţii este însă marele său punct slab şi un subiect de dispută de decenii. În intervenţia sa la Geneva, diplomatul rus a reluat şi acuzaţiile pe această temă la adresa SUA şi Ucrainei, şi anume că Washingtonul ar fi implicat în dezvoltarea unor arme biologice în laboratoare din Ucraina.

Moscova a cerut în zadar Consiliului de Securitate al ONU să investigheze aceste acuzaţii, pe care Washingtonul şi Kievul le resping vehement.

Astfel de laboratoare secrete ale SUA există ”nu doar în Ucraina, ci şi în numeroase alte ţări (…) de-a lungul frontierelor Rusiei”, a spus la rândul său ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Geneva, Ghenadi Gatilov, adresându-se presei în aceeaşi discuţie la care a participat şi Voronţov.

Întrebat despre dovezile în acest sens de care dispune Rusia, ambasadorul rus a răspuns că ”mii de documente au fost confiscate” de trupele ruse în timpul ofensivei în Ucraina şi acestea constituie tot atâtea dovezi ale activităţilor militare secrete desfăşurate în laboratoare din această ţară.

”Noi nu doar vorbim. Noi cunoaştem faptele”, a susţinut diplomatul rus, criticând faptul că SUA şi Ucraina nu au răspuns niciodată întrebărilor pe acest subiect.