Rusia ameninţă SUA şi NATO cu un răspuns militar după ce i-au fost refuzate garanţiile cerute

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, unde efectuează o vizită fulger, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva pentru a aborda criza ucraineană, chiar dacă Moscova doreşte unul cât mai curând.

20 ian. 2022, 08:35
Rusia ameninţă SUA şi NATO cu un răspuns militar după ce i-au fost refuzate garanţiile cerute

Rusia a prezentat Statelor Unite aceste cereri extrem de detaliat după ce a comasat zeci de mii de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, cerând în special ca NATO să renunţe la extinderea spre Est şi la activităţi militare pe teritoriul ţărilor primite în Alianţă după 1997.

‘Nu voi prezenta niciun document în acest moment ministrului de externe (rus Serghei) Lavrov. Trebuie să vedem unde ne situăm şi dacă mai rămân oportunităţi diplomatice’, a declarat Blinken, afirmând că ‘o continuare a dialogului’ este ‘de departe calea preferabilă’.

Secretarul de stat american a subliniat că anumite cereri ruseşti sunt ‘în mod clar, absolut, sortite eşecului’, precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina.

În loc de contrapropuneri la discuţiile de săptămâna trecută, ‘noi ne-am exprimat preocupările cu privire la provocările prezentate de Rusia la adresa securităţii spaţiului european’, a adăugat diplomatul american, potrivit Agerpres.

Acum, Rusia este în situația de a găsi noi soluții și măsuri militare, pentru a răspunde nesoluționării de către SUA și NATO a pretențiilor sale. Acest aspect ar putea însemna, conform experților, desfășurarea de către Moscova de rachete balistice cu rază intermediară de acțiune în Europa.

Citeşte şi: Preşedintele SUA Joe Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră de a apăra aceste state

Rusia ar mai putea face un pas dramatic de amplasare a armelor nucleare în străinătate, dar acest lucru pare mai degrabă unul teoretic, decât practic.

Însă, cea mai la îndemână soluție a Moscovei rămâne desfășurarea de rachete balistice de către Rusia în Europa, mai ales acum când Tratatul privind Forțele Nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) nu mai este în vigoare, după ce atât SUA, cât și Rusia s-au retras din el.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

Fizicianul rus Pavel Podvig nu precizează unde ar putea Moscova să amplaseze rachete balistice în Europa, dar cea mai probabilă locație ar putea fi Kaliningrad, enclava rusă situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică.

O nouă rundă de discuții dintre SUA și Rusia va avea loc vineri, 21 ianuarie 2022, la Geneva, Elveția, între Secretarul de Stat american, Antony Blinken și ministrul de Externe al Kremlinului, Serghei Lavrov.

Citeşte şi: Franţa vrea să trimită militari în România în contextul Rusia – Ucraina. Anunţul lui Emmanuel Macron