Criza din Ucraina, pe agenda discuţiilor dintre Putin şi lideri din CSI. Rusia ameninţă

Rusia va lua toate măsurile necesare pentru contracararea în mod adecvat a posibilei prezenţe militare permanente a NATO în ţările membre ale Alianţei în Europa de Est, inclusiv prin negocieri diplomatice şi amplasarea armatei sale la graniţa cu Belarus, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Franţ Klinţevici, din partea Rusiei Unite, partidul de guvernământ.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 11:16
Criza din Ucraina, pe agenda discuţiilor dintre Putin şi lideri din CSI. Rusia ameninţă

Criza din Ucraina se va afla pe agenda discuţiilor dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii unor ţări membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), în cadrul unei reuniuni ce va avea loc joi, la Moscova, a anunţat pentru ITAR-TASS secretarul de presă al liderului rus, Vladimir Peskov. 

‘Vor avea loc un vast schimb de opinii şi întrevederi separate, în timpul cărora se vor discuta, în primul rând, probleme ale relaţiilor bilaterale şi probleme de securitate colectivă. Însă, se poate spune cu certitudine că liderii (CSI) vor aborda şi problema ucraineană’, a declarat Peskov.

Anterior, serviciul de presă al Kremlinului anunţa că joi, 8 mai, Putin va avea o reuniune informală cu preşedinţii Armeniei, Belarusului, Kârgâzstanului şi Tadjikistanului. ‘În cadrul acţiunii este planificată şi prezenţa liderilor la antrenamentul pentru coordonarea Forţelor Militare ale Federaţiei Ruse’, a anunţat Kremlinul.

Rusia va răspunde la amplasarea de baze NATO în Europa de Est (deputat din partea partidului de guvernământ)

Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianţa Nord-Atlantică să ia în considerare o prezenţă militară permanentă în ţările membre din Europa de Est, a afirmat marţi comandantul suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, citat de AFP.

„Evident, vom oferi explicaţii, inclusiv prin mijloace diplomatice, autorităţilor din acele ţări că amplasarea de baze NATO pe teritoriul lor le pun automat în pericol, transformându-le în ţintă”, a afirmat deputatul rus.

„Un obiectiv serios pe teritoriul Lituaniei, orice muniţie nucleară modernă, înseamnă că Lituania ar putea să nu mai existe şi aceasta ar trebui să se înţeleagă; atât pentru politicienii ei, cât şi pentru ţară este o mare problemă”, a mai spus parlamentarul rus.

Rusia, a subliniat el, nu poate să le interzică autorităţilor din ţările respective să autorizeze desfăşurarea de trupe, dar trebuie să se ţină cont că partea rusă dispune de arme moderne. „Vom amplasa aceste noi dispozitive mai aproape de graniţele Rusiei, deşi aceasta acum nu are nicio valoare. Vom amplasa aceste arme pe teritoriul Belarus pentru a avea mai multe oportunităţi etc.”, a indicat Klinţevici.

”Ceea ce face în prezent NATO este începutul unui nou război rece. Şi nu noi am început asta. Evident, vom face tot ce este posibil pentru a contracara în mod adecvat vom face tot ce este posibil pentru a contracara orice prezenţă a NATO în apropiere de graniţele noastre”, a subliniat reprezentantul Dumei de Stat.