Rusia, ameninţare fără precedent la adresa Ucrainei: „Vom trimite TRUPE, ca în Georgia în 2008”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a evocat intervenţia rusă din Georgia şi a acuzat Statele Unite că dirijează acţiunile autorităţilor ucrainene, într-un interviu pentru postul de televiziuni Russia Today (RT).

23 apr. 2014, 10:12

Rusia va reacţiona la fel ca în 2008 în Georgia dacă interesele cetăţenilor ruşi sunt ameninţate, a afirmat şeful diplomaţiei ruse în interviul ce va fi difuzat miercuri seara, transmit Reuters şi AFP.

‘Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate direct, cum s-a întâmplat de exemplu în Osetia de Sud, eu nu văd altă cale decât de a răspunde în conformitate cu dreptul internaţional’, a explicat Lavrov, conform site-ului RT. Moscova a trimis trupe în august 2008 pe teritoriul separatist din Georgia la care a făcut referire Lavrov.

Lavrov: Autorităţile de la Kiev încalcă flagrant Acordul de la Geneva

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite ale Americii că dirijează acţiunile autorităţilor ucrainene şi ‘întregul spectacol’ în Ucraina , inclusiv reluarea operaţiunii antiteroriste din sud-estul ţării, zdruncinat de tensiuni separatiste, după cum relatează agenţiile de presă EFE şi ITAR-TASS.

‘Ei (ucrainenii) anunţaseră suspendarea a ceea ce ei numesc operaţiune antiteroristă, dar acum când vicepreşedintele Joe Biden a vizitat Kievul, au anunţat reluarea fazei active a operaţiunii, care a fost declanşată imediat după vizita lui John Brennan (directorul CIA) la Kiev’, a declarat Lavrov, în interviul acordat canalului rus de televiziune RT.

‘Nu am niciun motiv să nu cred că SUA dirijează acest spectacol în modul cel mai direct’, a afirmat Lavrov.

Spre deosebire de Europa, care încearcă să acţioneze mult mai voalat, Statele Unite ale Americii acţionează mult mai deschis, a mai spus ministrul rus, sugerând că există o ‘mulţime de materiale’ despre rolul CIA în analiza situaţiei, precum şi informări despre rolul Ambasadei SUA din Kiev în evenimentele din Maidan (Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene).

HAOS ÎN UCRAINA: De-a lungul frontierei cu Rusia se sapă şanţuri, iar fiul lui Ianukovici a fost dat urmărire

Potrivit lui Lavrov, în timpul evenimentelor de la Kiev, diplomaţii americani intrau în contact direct cu activiştii, care erau înarmaţi şi plănuiau să ocupe clădiri oficiale.

‘De fiecare dată când primesc apeluri telefonice de la John Kerry (secretarul de stat american) cu cuvintele ,,voi trebuie să, voi trebuie să…,, devine clar cât de departe sunt SUA de Ucraina’, a mai spus ministrul rus de externe, în opinia căruia administraţia americană este preocupată mai mult de cei pe care îi sprijină la Kiev, dar care în realitate nu oferă drepturi întregului popor ucrainean.

Joe Biden: Rusia riscă să fie supusă la o şi mai mare izolare

Ministrul rus a mai declarat că ‘autorităţile ucrainene nu au pus nimic în aplicare din ceea ce s-a convenit la Geneva’. ‘Da, au elaborat un proiect de lege cu privire la amnistiere, dar acest document nu se aplică şi deţinuţilor politici’ – a explicat el.

La Geneva am convenit că orice act de violenţă trebuie să înceteze, dar în ziua următoare dl.Turcinov (Oleksandr, preşedintele interimar ucrainean) a dat ordin armatei să se tragă în oameni neînarmaţi, care participă la manifestaţii paşnice, a spus Serghei Lavrov, citat de ITAR-TASS.