Rusia anunţă că a testat cu succes o nouă rachetă antibalistică performantă

Forţele aerospaţiale ruse au lansat cu succes o rachetă antibalistică îmbunătăţită pe poligonul de testare din Sarî-Şagan, în Kazahstan, conform unui anunţ făcut sâmbătă de Ministerul Apărării rus, care a postat online şi o înregistrare video cu momentul lansării, conform Xinhua şi RIA Novosti.
Filip Stan
02 dec. 2018, 07:06
Rusia anunţă că a testat cu succes o nouă rachetă antibalistică performantă

După o serie de teste, noul sistem de rachete antibalistice a reuşit să lovească cu succes o ţintă convenţională cu precizie, a declarat comandantul Forţelor antibalistice ruse, colonelul Serghei Grabciuk, într-un comunicat de presă.

Racheta testată face parte din sistemul de apărare antibalistic conceput pentru a apăra capitala rusă Moscova de atacurile aerospaţiale, pentru avertizare timpurie în caz de atac cu rachete şi monitorizare a spaţiului, informează Agerpres.

Anunţul cu testarea rachetei antibalistice intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi-a anulat întrevederea cu omologul său rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc în marja summitului G20 din Buenos Aires (Argentina), din cauza incidentului naval din Marea Neagră.

În urmă cu o săptămână, forţele de coastă ruse au interceptat şi sechestrat, prin utilizarea forţei, trei nave militare ucrainene care voiau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge într-un port de la Marea Azov. Moscova susţine că navele ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – ar fi încălcat apele sale teritoriale de lângă Crimeea, ignorând somaţiile ruse, în schimb Kievul susţine că incidentul s-a produs în apele extrateritoriale şi acuză Rusia de încălcarea acordului din 2003 care stipulează circulaţia liberă a navelor sale în această zonă, potrivit Agerpres.

Echipajele navelor ucrainene – în jur de 24 de persoane – au fost reţinute de Rusia şi plasate în arest preventiv pentru 60 de zile în vederea judecării lor ulterioare pentru încălcarea frontierei ruse.

Citeşte şi Reacţii diferite la G20 faţă de Prinţul Salman al Arabiei Saudite: Macron este „îngrijorat”, iar Putin îl salută călduros

SUA au cerut Rusiei eliberarea navelor şi a marinarilor ucraineni sechestraţi, secretarul de stat Mike Pompeo indicând că o întâlnire Trump-Putin fiind posibilă numai de ce Moscova va fi îndeplinit această cerinţă, potrivit Agerpres.

Ministrul american al apărării Jim Mattis a condamnat ferm Rusia sâmbătă pentru o serie de „încălcări” internaţionale, între care şi sechestrarea celor trei nave ucrainene săptămâna trecută în largul Crimeii.

„Ne confruntăm în prezent cu încălcări perfide de către Putin a tratatului” privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a început prin a declara Mattis într-un discurs la un forum de apărare în Simi Valley, California, conform AFP.

În acelaşi context, oficialul american a denunţat „dispreţul şi încălcarea flagrantă a acordului din 2003 care garantează navelor ruse şi ucrainene libertatea de mişcarea în strâmtoarea Kerci, un acord încălcat flagrant” acum o săptămână, a afirmat Jim Mattis, potrivit Agerpres.

Anterior, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, denunţase o acţiune „ilegală” din partea Rusiei. Acest comportament face imposibilă o „relaţie normală” între Washington şi Moscova, a spus ea, potrivit AFP.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Maxime de coșmar în România. Va fi o zi infernală
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări