Rusia anunţă că Phanianul nu va dezarma

Parlamentarii ruşi care au vizitat recent Coreea de Nord au anunţat că Phenianul nu este pregătit să dezarmeze şi că nu doreşte izbucnirea unui război nuclear, dar este pregătit pentru acest scenariu, relatează site-ul agenţiei Reuters.

02 dec. 2017, 10:47
Rusia anunţă că Phanianul nu va dezarma

„Au spus că nu vor dezarma, că nici nu se poate vorbi despre asta”, a declarat Svetlana Maximova, unul dintre membrii delegaţiei Rusiei la Phenian.

Kazbek Taisaiev, un alt parlamentar rus, a precizat că „nord-coreenii nu vor război, vor să trăiască în normalitate, dar dacă există o ameninţare din partea Statelor Unite, atunci sunt pregătiţi din punct de vedere moral pentru un război”.

Între timp, regimul Kim Jong-Un a organizat un miting şi un foc de artificii la Phenian, pentru a sărbători completarea arsenalului nuclear, după cea mai recentă lansare a unei noi rachete balistice intercontinentale.

Potrivit presei nord-coreene, citată de site-ul agenţiei Yonhap, militari şi cetăţeni s-au adunat, vineri, pentru a marca finalizarea statutului de „forţă nucleară de stat”, după testarea cu succes a rachetei Hwasong-15, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Nouă ţări vor să organizeze o reuniune pe tema drepturilor omului în Coreea de Nord

În timpul discursurilor festive, oficiali importanţi din cadrul partidului şi din conducerea militară au susţinut că testarea cu succes a noii rachete balistice avansează poziţia strategică a Coreei de Nord la cel mai înalt nivel. „Nimeni nu poate încălca drepturile noastre la suveranitate, la supravieţuire şi la dezvoltare, pe măsură ce am finalizat arsenalul nuclear de stat”, a declarat Pak Kwang-Ho, vicepreşedintele comitetului central al Partidului Muncitoresc nord-coreean.

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Racheta ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri – de peste zece ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale – şi ar fi parcurs o distanţă de 950 de kilometri, în 53 de minute.

Potrivit unor experţi americani şi sud-coreeni, racheta Hwasong-15 poate zbura peste 13.000 de kilometri şi implicit are capacitatea să ajungă în Statele Unite ale Americii.