Rusia anunţă război total: „Trupele nu o să se oprească la graniţa Doneţkului”

Liderul Republicii Populare Donețk anuinţă că un referendum privind aderarea republicii la Federația Rusă o să fie organizat după „finalizarea operațiunii speciale”. 

16 iun. 2022, 22:05

Rusia îşi va continua asaltul în Ucraina şi duppă ce va cuceri Donbas. Liderul Republicii Populare Donețk (DPR), Denis Pușilin (susținut direct de Moscova), anunță pe canalul său de Telegram că trupele sale nu o să se oprească la granițele Donețkului și vor continua să înainteze mai adânc în Ucraina, în ciuda armelor furnizate de Occident către Ucraina.

De asemenea, mai spune Pushilin, un referendum privind aderarea republicii la Federația Rusă o să fie organizat după „finalizarea operațiunii speciale”.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise luni în regiunea ucraineană Doneţk (est) controlată de separatiştii proruşi, în ceea ce oficiali ai separatiştilor au declarat că au fost unele dintre cele mai puternice bombardamente ucrainene, a relatat marţi Reuters.

Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră după vizita din Ucraina. Preşedintele României cere pedepsirea Rusiei
Oficiali separatişti şi agenţiile de presă ruse au raportat mai multe lovituri de artilerie ucraineană, inclusiv asupra unei pieţe, soldate cu cinci morţi între care un copil şi 22 de răniţi, precum şi faptul că un obuz a căzut asupra unei maternităţi din oraşul Doneţk, declanşând un incendiu şi determinând personalul să adăpostească pacienţii la subsol.

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, apropiat de Rusia, a promis că va mobiliza mai multe forţe ruse pentru a contracara Ucraina. Nu a existat nicio confirmare independentă a niciunuia dintre atacuri şi Reuters nu a putut stabili dacă au avut loc. Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Kievului la aceste informaţii.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) din estul Ucrainei a declarat joi că „operațiunea militară specială” din Ucraina ar putea dura până în 2023 pentru că „toate orașele ruse trebuie eliberate, inclusiv Odessa”, potrivit presei de la Moscova.

„Nu există temei pentru a-i ierta pe mercenarii străini condamnați în Republica Populară Donețk. Nu sunt și nu vor fi negocieri pentru un schimb de prizonieri în ceea ce îi privește. Termenul limită pentru primirea pedepsei cu moartea este începutul lunii iulie”, a zis Denis Pușilin.  „Prizonierii de război ucraineni care nu au luat parte la ostilități nu vor fi eliberați. Soarta lor va fi decisă după ce se termină „operațiunea militară specială”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina s-ar putea încheia, anunţă CNN. SUA, anunţ despre un „rezultat negociat” de Ucraina cu Rusia

„Toate orașele ruse trebuie eliberate, inclusiv Odessa, iar Zelenski ar trebui adus în fața unui tribunal internațional. Am avut speranțe că operațiunea militară specială se va termina în 2022. Acum sunt semne serioase de întrebare dacă conflictul va putea înceta până la sfârșitul anului. Este încă imposibil de calculat valoarea distrugerilor provocate de ucraineni în Republica Populară Donețk, doar în Mariupol trebuie să fie reparate peste 1.500 de clădiri”.