Rusia, anunțul momentului! E pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina

Rusia e pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina, a dat asigurări negociatorul rus Vladimir Medinski.

23 mai 2022, 00:02
Rusia, anunțul momentului! E pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina

Negociatorul rus a mai spus că aceste negocieri de pace, care au avut loc până acum, au fost suspendate din cauza Kievului.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a adăugat el, apreciind că „mingea este în terenul lor”.

„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a precizat negociatorul rus.

Negocierile au avut loc după ce forţele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie şi nu au reuşit să cucerească rapid capitala. Miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit în martie în Turcia, apoi delegaţiile s-au întâlnit la Istanbul, dar fără rezultate.

Negocierile Rusia-Ucraina, suspendate: „Războiul NU va fi oprit în forma dorită de unii europeni, pentru Putin”

Ucraina a confirmat, în urmă cu câteva zile, anunțul făcut de Moscova legat de întreruperea negocierilor pentru încetarea războiului. În același timp, administrația de la Kiev a transmis un mesaj dur către Uniunea Europeană și președintele Franței, Emmanuel Macron, care susține încă de la începutul conflictului un nou acord Minsk și negocieri fără „a umili Rusia”.

Rusia spune că nu au loc discuții de pace cu Ucraina, „sub nicio formă”, pentru că „Ucraina s-a retras din proces”.

Rusia și Ucraina nu poartă discuții „sub nicio formă”, a declarat ministrul adjunct de Externe, Andrei Rudenko, pentru Interfax, agenție citată de Sky News.”Nu, negocierile nu au loc”, a spus acesta.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat anterior, pentru BBC, că înțelege necesitatea dialogului cu Rusia și că, din partea lor, „nu toate punțile diplomatice au fost arse”.