Rusia aproape a epuizat stocul de arme fabricate în Iran, potrivit Ministerului britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării estimează că Rusia e aproape de a rămâne fără arme fabricate în Iran și urmează căutarea unei soluții de realimentare.

23 nov. 2022, 14:05
Rusia aproape a epuizat stocul de arme fabricate în Iran, potrivit Ministerului britanic al Apărării

Rusia a lansat, din septembrie, atacuri asupra Ucrainei în care s-au utilizat arme tradiționale, dar și vehicule aeriene fără pilor (UAV) fabricate în Iran, numite „drone kamikaze”, care au vizat infrastructura energetică a țării.

Moscova ar fi încheiat un acord secret cu Teheran pentru a începe fabricarea dronelor în Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. Oficialii ruși și iranieni ar fi pus la cale planul în cadrul unei întâlniri de la începutul acestei luni, iar cele două țări lucrează acum la transferul schițelor și componentelor-cheie ce ar permite începerea producției peste câteva luni, potrivit unor oficiali care au avut acces la informații ale serviciilor secrete, potrivit The Washington Post.

Citește și: Rusia, amenințată de o erupție explozivă! Un mare vulcan a devenit brusc extrem de activ

Totodată, experți din Iran și Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzațiile cu privire la utilizarea dronelor de atac de fabricație iraniană de către Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

„A avut loc o astfel de întâlnire la nivel de experți. Nu pot dezvălui detaliile, dar vă pot să vă asigur că partea ucraineană continuă să ia cele mai drastice măsuri pentru a preveni utilizarea armelor iraniene de către Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Ucraina a informat Iranul că urmările complicități la agresiunea rusă nu se pot compara cu potențialele beneficii ale cooperării în cazul Rusiei”, a declarat Oleg Nikolenko.

Citește și: Cât timp va mai dura războiul dintre Rusia și Ucraina! Anunțul făcut de Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO

Purtătorul de cuvânt al misiunii iraniene la ONU a declarat anterior că a solicitat o „reuniune comună a experților” pentru a analiza acuzațiile aduse.

„În urma presupuselor afirmații privind utilizarea dronelor iraniene în conflictul din Ucraina, Iranul a solicitat o reuniune comună a experților cu autoritățile ucrainene pentru a analiza aceste acuzații. Până în prezent, au fost făcuți pași importanți în dialogul de colaborare între experții iranieni și ucraineni în domeniul apărării și în continuare se vor clarifica orice neînțelegeri în acestă privință”, a declarat purtătorul de cuvânt.