Rusia ar fi plănuit să doboare un avion de pasageri şi să dea vina pe Ucraina

Oficialii din Ucraina acuză trupele ruse de un plan diabolic care ar fi putut amplica războiul dus acum doar pe frontul ucrainean.

01 mai 2022, 14:50
Rusia ar fi plănuit să doboare un avion de pasageri şi să dea vina pe Ucraina

Rusia ar fi plănuit să doboare un avion de pasageri dreasupra Rusiei sau Belarusului, ca apoi să acuze nejustificat Ucraina că a atacat aeronava, susține Serviciul de Securitate al Ucrainei, care anunță că a neutralizat un grup de sabotori.

Potrivit serviciului de informații al Ucrainei, grupul de sabotori era format din două persoane cu dublă cetățenie și un complice recrutat de aceștia.

Rusia pregăteşte măsuri dure pentru unele „ţări neprietenoase”. Este vizată şi România
Activitățile lor au fost coordonate de Alexander Tyuterev, membru al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, care a participat anterior la organizarea unei serii de atacuri teroriste în regiunea Odesa, transmite purtătorul de cuvânt al SBU, potrivit Ukrainska Pravda.

Amintim că zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia. Avionul, un Boeing 777-200ER, transporta 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Guvernul ucrainean a transmis inițial că avionul a fost doborât la o altitudine de 10.000 de metri de către tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene „Buk” lansate de teroriști ai așa numitei „Republici Populare Donețk”.

O echipă internaţională de anchetatori a acuzat apoi că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului.

Papa Francisc a afirmat, duminică, adresându-se credincioşilor strânşi în Piaţa Sf. Petru, că războiul din Ucraina este “un regres macabru al umanităţii”, informează News.ro.

Suveranul Pontif a menţionat că invazia din Ucraina l-a făcut să sufere şi să plângă. El a făcut un apel ca oamenii blocaţi în oţelăria din Mariupol să poată fi evacuaţi prin coridoare umanitare. Reuters notează că Papa Francisc a criticat implicit Rusia, spunând că orașul Mariupol a fost “bombardat şi distrus într-un mod barbar”.

Rusia anunţă că 46 de civili au părăsit zona oţelăriei din Mariupol

Două grupuri de civili au părăsit, sâmbătă, clădiri rezidenţiale din zona oţelăriei Azovstal din Mariupol, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit bbc.com.

O mare vedetă a Teatrului Bolşoi din Moscova se dezice de Putin: „Îmi este ruşine de ţara mea”
25 de oameni au ieşit după-amiază, iar alţi 21 au plecat din zonă după lăsarea întunericului. Cele 46 de persoane au primit hrană, cazare şi îngrijiri medicale, a precizat ministerul rus.

Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a afirmat că în oţelărie de află aproximativ 1.000 de civili şi că unii oameni sunt între viaţă şi moarte.