Rusia are un nou ambasador în România, la o săptămână după decesul soției lui Valeri Kuzmin

Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Valeri Kuzmin, fostul ambasador al Rusiei la București, și-a încheiat mandatul în România cu două săptămâni mai devreme, în urma decesului soției sale, și a plecat la Moscova.

16 apr. 2024, 15:39
Rusia are un nou ambasador în România, la o săptămână după decesul soției lui Valeri Kuzmin

Vladimir Putin l-a numit pe noul ambasador al Rusiei în România. Este vorba despre Vladimir Gheorghievici Lipaev.

Vladimir Lipaev, care l-a înlocuit pe Valeri Kuzmin, s-a născut în anul 1959. Diplomatul a ocupat diferite funcții în aparatul central al Ministerului rus de Externe și în străinătate. În perioada 2021-2023 a condus misiunea diplomatică rusă din Estonia, fiind expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.

Citește și: Alertă de proporții în Europa! Șeful AIEA: „Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear” în Ucraina

Vladimir Lipaev vorbește limbile germană, engleză și franceză.

Valeri Kuzmin, fostul ambasador al Rusiei la București, și-a încheiat mandatul în România cu două săptămâni mai devreme după ce soția sa a murit chiar în sediul ambasadei de la București. La sosirea echipajului medical la reședința ambasadorului rus, din centrul Capitalei, soția ambasadorului se afla deja în șoc cardio-respirator. S-a încercarea acesteia, însă o oră mai târziu a fost consemnat decesul.

Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România în 2016. Anterior, el a condus misiunile diplomatice ruse în Republica Moldova și Sudan.