Rusia atacă cu rachete regiunile Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk din Ucraina. Civili ucişi în ofensiva rusă din Donbas

Oficialii ucraineni au raportat atacuri cu rachete ruseşti asupra regiunii Dnipropetrovsk, situată în centrul-estul ţării, şi asupra regiunii Zaporizhzhia, situată în sud-estul ţării, miercuri, provocând pagube importante în oraşul Zaporizhzhia.

25 mai 2022, 12:45
Rusia atacă cu rachete regiunile Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk din Ucraina. Civili ucişi în ofensiva rusă din Donbas

Armata rusă a lansat miercuri patru rachete de croazieră asupra regiunii Zaporizhzhia, se arată într-o declaraţie a Consiliului Regional Zaporizhzhia. Una dintre rachete a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a oraşului, a adăugat acesta.

Într-o actualizare, consiliul a adăugat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite şi că 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Într-o declaraţie separată miercuri, Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că au existat alarme constante de raid aerian în timpul nopţii.

„Inamicul a tras trei rachete spre Kryvyi Rih în această dimineaţă”, a declarat Reznichenko. „O întreprindere industrială a fost lovită. Există distrugeri grave. Suntem în curs de clarificare a informaţiilor privind victimele”.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Doneţk şi Lugansk şi să încercuiască forţele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Oraşele Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe malurile estic şi vestic ale râului Siverski Doneţ, au devenit un câmp de bătălie esenţial, forţele ruse avansând din trei direcţii pentru a le încercui.

Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a informat că miercuri în zori forţele ruse au lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Severodoneţk, oraşul aflându-se sub tiruri constante de mortiere.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Soldaţii ruşi arborează steagul pe primării în tot mai multe oraşe

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că şase civili au fost ucişi şi alţi cel puţin opt răniţi, majoritatea în apropierea unor adăposturi antibombardament din Severodoneţk. ”În prezent, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi atacă Severodoneţk”, a spus Gaidai, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană a anunţat că marţi a respins nouă atacuri în regiunea Donbas, unde trupele ruse au ucis cel puţin 14 civili, utilizând aviaţia, lansatoare de rachete, artileria, tancuri, mortiere şi rachete. Reuters nu a putut verifica informaţiile referitoare la aceste operaţiuni.

Pe de altă parte, autorităţile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au redeschis reţeaua de metrou, după ce în ultimele săptămâni tunelurile au fost folosite de populaţia civilă drept adăpost împotriva bombardamentelor.

În cele trei luni de la declanşarea războiului din Ucraina, peste 6,5 milioane de oameni au părăsit această ţară, mii de persoane au murit şi oraşe întregi au fost transformate în ruine.

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a dat asigurări marţi că Rusia şi-a încetinit în mod intenţionat ofensiva în estul Ucrainei pentru a permite evacuarea civililor.

Zelenski a respins această declaraţie, despre care a spus că transmite informaţii „absolut nereale”.

Citeşte şi: Doi campioni ucraineni la box şi kickbox au murit apărându-şi ţara de invazia rusă


loading...
Partenerii noștri