Război în Ucraina. Soldaţii ruşi arborează steagul pe primării în tot mai multe oraşe

Şeful militar regional din Doneţk: Forţele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk / Lyman, un alt oraş din nordul regiunii Doneţk, este sub foc constant

25 mai 2022, 09:50
Război în Ucraina. Soldaţii ruşi arborează steagul pe primării în tot mai multe oraşe

Război în Ucraina. Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat marţi că forţele ruse au ocupat oraşul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras, relatează CNN. El arată că situaţia este „foarte dificilă” în Lyman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care este sub foc constant.

Război în Ucraina. Lovitură grea pentru Putin, Zelenski primeşte rachete care pot să lovească flota Rusiei
”Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk -ul ocupat”, a spus Kyrylenko. „Nu mai mult de 30% din populaţie a părăsit oraşul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Doneţk. Acolo au fost deja arborate steaguri ruseşti”, a spus el.

Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părţi şi  nu a fost supus bombardamentelor intense.

„Aceasta nu este o retragere [a Forţelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare”, a spus el. „Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie, de a salva vieţile  şi de a se regrupa”.

Canalele pro-ruse Telegram au arătat imagini cu drapelul rus arborat peste clădirea administraţiei oraşului din Svitlodarsk.

Încă 200 de cadavre găsite sub dărâmături, la Mariupol. Situaţia e revoltătoare, oamenii îşi pot îngropa morţii numai dacă spun că au fost ucişi de ucraineni
Război în Ucraina. Kyrylenko a descris şi situaţia ca fiind „foarte dificilă” în Lyman, un oraş mai la nord din regiunea Doneţk. ”Acum este sub foc constant”, a spus el.

„Inamicul a intrat cu mult timp în urmă pe teritoriul comunităţii Lyman. Scopul lor principal este de a lua centrul comunităţii Lyman. Situaţia de acolo este acum una dintre cele mai tensionate de-a lungul întregii linii a frontului, alături de Avdiivka”, a mai precizat oficialul.

Război în Ucraina. Rusia lansează un asalt pentru încercuirea trupelor ucrainene în estul ţării

Rusia încearcă să cucerească cele două provincii din Donbas, Donetsk şi Luhansk, revendicate de separatişti, şi să prindă forţele ucrainene într-un buzunar pe principalul front estic.

Forţele ruse au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

„Situaţia de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei ţări se decide acolo chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, oraşul Şievierodoneţk, situat pe malul estic al râului Siverskiy Donets, şi oraşul geamăn Lysychansk, situat pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esenţial în această zonă. Forţele ruse înaintau din trei direcţii pentru a le încercui.

„Inamicul şi-a concentrat eforturile pe desfăşurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk şi Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două oraşe se numără printre ultimele teritorii încă deţinute de Ucraina.

Armata ucraineană a declarat că a respins marţi nouă atacuri ruse în Donbas, unde trupele Moscovei au ucis cel puţin 14 civili, folosind avioane, lansatoare de rachete, artilerie, tancuri, mortiere şi rachete.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile. Ca un semn al succesului ucrainean în alte părţi, autorităţile din al doilea oraş ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile sub bombardamente neîncetate.

La trei luni de la invazie, Moscova are doar câştiguri limitate, dar înregistrează cele mai mari pierderi militare din ultimele decenii.

Războiul a provocat, de asemenea, o penurie tot mai mare de alimente şi o creştere a preţurilor din cauza sancţiunilor şi a perturbării lanţurilor de aprovizionare. Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatori de cereale şi alte mărfuri.

Război în Ucraina. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că foloseşte aprovizionarea cu alimente ca pe o armă. „În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă stocuri de cereale şi utilaje (…) Iar navele de război ruseşti din Marea Neagră blochează navele ucrainene pline de grâu şi seminţe de floarea-soarelui”, a declarat ea la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Finanţatorul miliardar George Soros, care a luat, de asemenea, cuvântul la Davos, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial. „Cea mai bună şi poate singura modalitate de a ne păstra civilizaţia este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil”, a spus el.

Subliniind tensiunile globale declanşate de război, Japonia – un aliat cheie al SUA în Asia – a trimis avioane marţi după ce avioane de război ruseşti şi chinezeşti s-au apropiat de spaţiul său aerian în timpul unei vizite la Tokyo a preşedintelui american Joe Biden.

Între timp, într-o mişcare care ar putea împinge Moscova mai aproape de pragul intrării în incapacitate de plată, administraţia Biden a anunţat că nu va prelungi o derogare care urma să expire miercuri şi care permitea Rusiei să facă plăţi deţinătorilor de obligaţiuni americani.

Comentariile unor înalţi oficiali ruşi de marţi au sugerat, de asemenea, planuri pentru un conflict prelungit în viitor.

Război în Ucraina. Ministrul apărării Serghei Şoigu a declarat că Rusia avansează în mod deliberat încet pentru a evita victimele civile. Nikolai Patruşev, şeful consiliului de securitate al lui Putin, a declarat că Moscova va lupta atâta timp cât va fi necesar pentru a eradica „nazismul” din Ucraina, o justificare pentru război pe care Occidentul o consideră nefondată.

Luptele din Donbas au loc după cea mai mare victorie a Rusiei din ultimele luni: capitularea, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după un asediu în care Kievul crede că au murit zeci de mii de civili.

Aproximativ 200 de cadavre în descompunere au fost îngropate în dărâmături în subsolul unei clădiri înalte. Localnicii au refuzat să le adune, iar autorităţile ruse au abandonat locul.

Subliniind obstacolele în calea unei rezolvări diplomatice a conflictului, un nou sondaj de opinie a arătat marţi că 82% dintre ucraineni cred că ţara lor nu ar trebui să cedeze niciun teritoriu în cadrul unui acord de pace cu Rusia.