Rusia, atacuri dezlănţuite după bombardarea podului din Crimeea. A fost activată apărarea antiaeriană la Odesa VIDEO

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa (sud), o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

18 iul. 2023, 08:41
Rusia, atacuri dezlănţuite după bombardarea podului din Crimeea. A fost activată apărarea antiaeriană la Odesa VIDEO

Rusia lansează atacuri aeriene asupra oraşului Odesa, la 24 de ore după atacul de pe podul Crimeea. Explozii au fost auzite în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după un aparent atac ucrainean asupra podului Kerch, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.

O echipă CNN aflată la faţa locului a auzit sirenele de raid aerian în jurul orei locale 2 a.m. şi a văzut apărarea antiaeriană acţionând în tot oraşul, urmată de patru explozii mari. Au fost văzute reflectoare venind din direcţia portului din Odesa. Echipa a surprins un obiect care cădea din cer în flăcări.

Dmitri Medvedev cere impunerea unui regim de teroare, fără procese: „Teroriștii înțeleg doar limbajul forței!”
Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, a declarat că apărarea aeriană ucraineană respingea un atac aerian rusesc. „Odesa: Activitatea de luptă a apărării aeriene este în curs de desfăşurare”, a declarat Bratchuk într-o postare pe Telegram marţi.

Un oficial de securitate ucrainean a revendicat mai devreme luni responsabilitatea Kievului pentru un atac asupra podului, o linie de aprovizionare vitală pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina şi un proiect personal al preşedintelui Vladimir Putin. Preşedintele rus îl calificase drept un „atac terorist” şi promisese că Moscova va răspunde.

Putin denunţă al doilea atac al Podului Crimeea drept un ”act terorist”, anunţă măsuri de securitate şi ameninţă cu un ”răspuns” pe care-l pregăteşte Şoigu. Circulaţia rutieră pe pod, grav avariat, urmează să se reia în noiembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni, într-o reuniune guvernamentală, o consolidare a măsurilor de securitate pe Podul Crimeea – o infrastructură strategică avariată în noaptea de duminică spre luni într-un atac pe care-l denunţă drept un ”act terorist al regimului de la Kiev”, relatează AFP.

Donald Trump promite încetarea războiului din Ucraina. Cum a gândit strategia: „Voi spune asta!”
În octombrie 2022, o explozie a cauzat numeroase pagube podului. Dat fiind că este vorba despre al doilea atac terorist asupra Podului Crimeea, aştept propuneri concrete în vederea unei îmbunătăţiri a securităţii acestei infrastructuri de transport importantă şi strategică”, a anunkţat într-o reuniune guvernamentală televizată liderul de la Kremlin.

Potrivit unor surse AFP din cadrul Serviciilor ucrainene de securitate (SBU), o operaţiune a fost desfăşurată de către Serviciile Speciale din cadrul Forţelor Navale ucrainene cu ”drone navale”.