Rusia avertizează că va bombarda navele britanice care se vor mai apropia de Crimeea. „Nicio opţiune nu poate fi exclusă!”

Rusia a avertizat joi Marea Britanie că va bombarda navele Regatului Unit din Marea Neagră, dacă vor exista alte acțiuni provocatoare ale marinei britanice în largul coastelor Crimeeii, aşa cum s-a întâmplat miercuri.

24 iun. 2021, 19:07
Rusia avertizează că va bombarda navele britanice care se vor mai apropia de Crimeea. „Nicio opţiune nu poate fi exclusă!”

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace avertizează, într-o declaraţie scrisă, în Parlament, că Londra nu va accepta niciun amestec ilegal în vreo ”trecere inofensivă”, un drept internaţional recunoscut de navigaţie în apele teritoriale ale unei ţări, cu condiţia să nu aibă intenţia de a dăuna. ”Royal Navy va impune mereu respectarea dreptului internţaional şi nu va accepta vreun amestec ilegal într-o trecere inofensivă”, a subliniat el. Declaraţia vine în contextul în care Rusia a anunţat miercuri că a tras focuri de avertisment pe traiectoria unei nave de război britanice, pentru a o goni din ape pe care le revendică la Marea Neagră, în largul Peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Regatul Unit a respins această versiune rusească a incidentului şi a anunţat că el consideră că tirurile constituiau un ”exerciţiu de artilierie” anunţat dinainte şi că nicio bombă nu a fost lansată. Potrivit lui Ben Wallace, distrugătorul britanic HMS Defender a fost avertizat cu privire la un exerciţiu rusesc cu muniţie reală, care se desăşura în afara poziţiei navei. El a precizat că avioane ruseşti zburau la aproximativ 152,4 metri deasupra HMS Defender. ”Aceste avioane nu reprezentau nicio ameninţare imediată la adresa HMS Defender, iar unele dintre manevre nu erau nici sigure şi nici profesioniste”, a declarat el. ”HMS Defender a răspuns prin radio VHF unităţilor ruseşti în mai multe rânduri şi a fost tot timpul curtenitor şi profesionist”, a mai spus Wallace.

Citeşte şi Rusia a deschis focul în Marea Neagră împotriva unui distrugător britanic. Londra neagă incidentul UPDATE

Ambasadoarea britanică la Moscova Deborah Bronnert a fost convocată joi după-amiaza la Ministerul rus de Externe. ”Credem că a fost vorba despre o provocare deliberată şki premeditată”, a declarat un purtător de cuvţnt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”În cazul repetării acţiunilor provocatoare inacceptabile, dacă aceste acţiuni merg prea departe, nicio opţiune nu poate fi exclusă în privinţa apărării legale a frontierelor Rusiei”, a avertizat el, citat de Reuters. „Putem face apel la bun simț, să cerem respect pentru dreptul internațional și, dacă acest lucru nu funcționează, putem bombarda„, a declarat şi ministrul adjunct de externe Sergei Ryabkov, pentru agențiile de presă rusești.

Premierul britanic Boris Johnson a apreciat, la rândul său, că distrugătorul britanic acţiona în conformitate cu dreptul şi se afla în ape internaţionale. ”Punctul important este că noi nu recunoaştem anexarea Crimeei de către Rusia”, a declarat el presei.

BBC a difuzat imagini de pe navă în care apare un membru al Pazei de Coastă ruse ameninţând că va trage, dacă nava britanică nu-şi schimbă direcţia. ”Dacă nu schimbaţi direcţia, voi trage”, a avertizat bărbatul în engleză, cu un puternic accent rusesc. Potrivit BBC, tiruri au fost trase, iar până la 20 de avioane ruseşti au ”survolat” nava britanică.

Citeşte şi Avertismentul unui amiral american: Ne putem aştepta la conflicte între Rusia şi aliaţii NATO din cauza bogăţiilor din Marea Neagră