Rusia, bombardamente devastatoare chiar în timpul discursului lui Putin. Lovituri năprasnice la Herson FOTO

Comandamentul militar din sudul ţării precizează că Hersonul a fost atacat în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin susţinea discursul în faţa parlamentului.

21 feb. 2023, 16:40

Rusia a bombardat oraşe din Ucraina chiar în timpul discursului ţinut de Vladimir Putin. Şase civili au fost ucişi şi 12 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra unei pieţe şi a unei staţii de transport public din oraşul Herson, din sudul Ucrainei, a anunţat marţi armata ucraineană, potrivit The Guardian.

Anunţ crucial după vizita lui Biden la Kiev. ONU, rezoluţie pentru încetarea războiului din Ucraina
Comandamentul militar din sudul ţării precizează că Hersonul a fost atacat în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin susţinea discursul în faţa parlamentului, în care proclama că Moscova nu e în război cu poporul ucrainean.

Oficialii ucraineni susţin că în timpul discursului lui Putin au fost cel puţin 20 de bombardamente asupra oraşului şi a zonelor înconjurătoare.

Potrivit Comandamentului, Rusia a folosit sisteme de rachete cu lansare multiplă pentru a lovi zone rezidenţiale, facilităţi de infrastructură critică, o grădiniţă, un spital, garaje private şi maşini. Mai multe case au fost avariate în mod semnificativ, mai multe apartamente din blocuri au luat foc ca urmare a unei lovituri directe. O piaţă locală şi o staţie de transport public au fost bombardate.

„Civili din Herson au murit şi au fost răniţi în mijlocul străzii, în propriile case şi la locurile de muncă”, spune Comandamentul .

 

Imaginile postate pe reţelele sociale arătă pagube la o staţie de autobuz şi persoane în haine civile care zac pe stradă. Imaginile au fost preluate şi de conturile de Twitter ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi primei-doamne Olena Zelenski.

„Rusia bombardează intens Herson. Rachete împotriva oamenilor, clădirilor rezidenţiale, farmaciilor, pieţelor, parcărilor… Înfrângerea invadatorilor ruşi pe teritoriul ucrainean înseamnă salvarea de teroare atât a Ucrainei & cât şi a altor naţiuni din Europa, pe care Rusia vrea să le cucerească. Teroarea trebuie să piardă!” – a comentat preşedintele Zelenski.

 

Secretarul general al NATO îl îndeamnă pe Putin să reconsidere suspendarea tratatului New Start
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să îşi reconsidere decizia de a suspenda aderarea la tratatul New Start, potrivit Reuters.

Oficialul a spus că NATO plănuieşte să organizeze o întâlnire cu experţi în achiziţii de armament pentru a se asigura că Ucraina are armele de care are nevoie. O victorie a Rusiei în Ucraina ar fi „periculoasă pentru întreaga lume”, iar Occidentul nu poate lăsa să se întâmple acest lucru, a declarat Stoltenberg.

În cadrul unei conferinţe de presă, Jens Stoltenberg a declarat că, dacă Moscova ar cuceri Ucraina, ar arăta că „agresiunea funcţionează şi că forţa este recompensată”.

„Ar fi periculos pentru propria noastră securitate şi pentru întreaga lume, aşa că trebuie să susţinem şi să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el. El a dezminţit afirmaţia făcută de Putin în discursul său, potrivit căreia Rusia nu a început războiul, spunând că ţara este „agresorul” şi că nu este atacată de nimeni.

Anunţul care dă fiori: „După ce Ucraina va fi învinsă, vor urma Estonia, Lituania sau Polonia”

Stoltenberg a adăugat că Ucraina este „victima agresiunii ruseşti” şi că Occidentul sprijină „autoapărarea” acesteia. „Preşedintele Putin este cel care a început acest război imperial de cucerire şi Putin este cel care continuă să escaladeze războiul”, a spus el. „El a crezut că poate distruge Ucraina şi ne poate diviza, dar a subestimat determinarea poporului ucrainean de a-şi apăra patria şi unitatea noastră.”

El a continuat să spună că NATO nu vede niciun semn că Putin se pregăteşte pentru pace – de fapt, liderul a arătat clar că „se pregăteşte pentru mai mult război”, cerând ajutorul Coreei de Nord şi Iranului. De asemenea, Stoltenberg şi-a reiterat îngrijorarea că China intenţionează să sprijine ţara cu „arme letale”.