Rusia bombardează Donbasul cu rachete Iskander VIDEO

”Statul major al apărării teritoriale” separatiste din Doneţk anunţă, într-o postare pe Telegram, că a ”preluat controlul complet” la Lîman.

27 mai 2022, 14:39
Rusia bombardează Donbasul cu rachete Iskander VIDEO

Rusia a trecut la bombardamente cu Iskander. ”Aprozimativ zece” persoane au fost ucise, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-un atac, vineri, pe un poligon militar, la Dnipro, un oraş industrial important situat în partea central-estică a Ucrainei, anunţă un reprezentant al Apărării Teritoriale a oraşului, Ghenadi Korban, relatează AFP.

”Aceste rachete (de tip) Iskander au lovit un poligon de manvre al Gărzii Naţionale”, anunţă el.

”Înregistrăm zece morţi şi 30-35 de răniţi”, anunţă Ghenadi Korban la apostul local Dnipro TV, ”în pofida faptului că noi şi militarii am încercat să luăm măsuri de precauţie, repartizând personalul” în tot perimetrul instalaţiei.

Război în Ucraina: Au sunat sirenele de război şi vineri, Rusia a bombardat mai multe oraşe
El sugerează astfel că victimele sunt militari. Trei rachete de tip Islander au fost trase din regiunea rusă Rostov, potrivit lui Korban. Însă numai una dintre aceste rachete a făcut victime, potrivit acestui oficial.

Separatişti pro-Rusia din Doneţk anunţă vineri că au cucerit localitatea Lîman, în estul Ucrainei, un important nod feroviar care deschide o rută către marile oraşe Sloviansk şi Hramatorsk, relatează AFP.

”Statul major al apărării teritoriale” separatiste din Doneţk anunţă, într-o postare pe Telegram, că a ”preluat controlul complet” la Lîman, cu susţinerea forţelor ruse.

Armata rusă nu a făcut declaraţii în acest sens, iar AFP scrie că nu a putut verifica aceste revendicări din surse independente. Lîman este un important nod feroviar, situat la nord-est de oraşul Sloviansk – recucerit în 2014 de către Kiev de la separatişti proruşi – şi de Hramatorsk, capitala părţii din regiunea Doneţk (est) aflată sub controlul Ucrainei.

Cucerirea Lîmanului ar permite ridicarea unui obstacol către Sloviansk, iar apoi Hramatorsk, şi ar marca o înaintare în încercarea Rusiei de a încercui Severdoneţk şi Lîsîceansk, alte două oraşe ucrainene situate în estul ţării.

Volodimir Zelenski îl sfidează pe Putin: Ucraina nu este nerăbdătoare să negocieze cu Rusia
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că forțele din Rusia fac progrese lente, dar palpabile, în campania declanșată pentru ocuparea completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

„El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni”, a continuat el.

Premierul britanic spune că sunt necesare mai multe arme de atac  în Ucraina, inclusiv sisteme lansatoare de rachete multiple cu rază lungă.