Război în Ucraina: Au sunat sirenele de război şi vineri, Rusia a bombardat mai multe oraşe

Sirene de alertă aeriană au răsunat vineri la Harkov, unde bombardamente s-au soldat joi cu nouă morţi şi 19 răniţi, toţi civili, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

27 mai 2022, 12:12
Război în Ucraina: Au sunat sirenele de război şi vineri, Rusia a bombardat mai multe oraşe

Război în Ucraina: Un bebeluş în vârstă de cinci luni şi tatăl său au fost ucişi, iar mama acestuia a fost grav rănită, a anunţat şeful statului ucranean.

Rachete au atins sectorul rezidenţial în cartierul Pavloe Pole, în partea central-nordică a oraşului, potrivit unui jurnalist AFP aflat a faţa locului.

Jurnalistul AFP a văzut un tânăr ucis şi patru răniţi, transportaţi la spital, inclusiv un bărbat mai în vârstă cu un picior şi un braţ smulse.

Generalul rus poreclit „Măcelarul Ceceniei”, ipoteză înfricoşătoare: „Demilitarizarea Ucrainei ar putea dura 5-10 ani”
Rusia şi-a încetat la jumătatea lui mai ofensiva în Harkov, pentru a-şi trimite trupele către estul şi sudul Ucrainei, iar oraşul începuse, în ultimele zile, să revină la normal, deschizând circulaţia metroului.

Însă forţe ruse deţin în continuare poziţiila est de Harkov. Ucrainenii au săpat noi tranşee în jurul oraşului şi au instalat blocuri de beton, saci de nisip şi puncte de control rutiere împotriva unui eventual nou asalt.

Cel puţin cinci civili ucişi în regiunea Lugansk, anunţă guvernatorul Serghii Gaidai

Cel puţin cinci civili au fost ucişi în ultima zi în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, epicentrul unor aprige confruntări armate între trupe ucrainene şi ruse, anunţă vineri guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează AFP.
Patru cvili au fost ucişi la Severdoneţk, capitala regiunii aflate sub controlul ucrainean, pe care Rusia încearcă să o cucerească, iar 50 de imobile au fost avariate, anunţă Gaidai.

Război în Ucraina. Mutarea ce răstoarnă total planul de cucerire al lui Putin

Război în Ucraina: Un bărbat a fost ucis cu un obuz, la Komîşuvaha, la 50 de kilometri de Severdoneţk. ”Locuitorii Severdoneţkului au uitat ce este un armistiţiu de măcar o jumătate de oră”, denunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.

”Ruşii bombardează neîncetat cartiere rezidenţiale”, denunţă el. Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, tot în Donbas (est), Pavlo Kirilenko a anunţat joi seara că peste zi su fost ucise cinci persoane.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de un ”genocid” în Donbas, în mesajul său video din noaptea de joi spre vineri.

”Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea goli regiunea de locuitori”, a denunţat Zelenski, care i-a acuzat pe ocupanţi că încearcă ”să facă cenuşă” Severdoneţkul şi alte oraşe din Donbas.

Forţe ruse efectueză ”deportări” şi comit ”ucideri în masă de civili” în Donbas, a acuzat Zelenski, dennţând ”o politică evidentă de genocid a Rusiei”.