Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Paradă militară, organizată în Piaţa Roşie

Rusia celebrează astăzi Ziua Victoriei asupra fascismului. Pentru a cea de-a 74 aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, autorităţile ruse au organizat o paradă militară la Moscova.

RomaniaTV.net
09 mai 2019, 09:29
Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Paradă militară, organizată în Piaţa Roşie

Peste 13.000 de militari şi 130 de sisteme de arme, între care rachete intercontinentale, baterii antirachetă şi altă tehnică militară modernă, au participat la Parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Defilarea a început la ora locală 10:00 şi a durat în jur de o oră.

Conform tradiţiei, vedeta defilării a fost legendarul tanc T-34, care a înscris ‘pagini de glorie’ în luptele cu armata nazistă în cursul a ceea ce este numit în Rusia drept Marele Război Patriotic, dar tancul de generaţie nouă are de asemenea un rol de prim-plan în cadrul armatei ruse.

Din cauza condiţiilor meteorologice, exerciţiul aerian programat în finalul defilării a fost anulat.

Comandantul paradei, generalul Oleg Saliuko, şeful trupelor terestre ruse, a trecut în revistă dispozitivele aliniate în Piaţa Roşie împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu într-o maşină decapotabilă de nouă generaţie Aurus.

Kremlinul a anunţat că nu a invitat niciun lider străin la ceremonia din acest an din Piaţa Roşie, eveniment boicotat de principalii lideri occidentali de la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014. Doar fostul preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev s-a aflat alături de Putin la tribuna oficială din Piaţa Roşie.

Lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial sunt şi în prezent actuale, iar Rusia va continua să-şi dezvolte potenţialul de apărare, dar rămâne deschisă cooperării cu alte ţări în lupta împotriva terorismului, extremismului şi a neonazismului, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, informează agenţia de presă rusă TASS, citată de Agerpres.

‘Am făcut şi vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura o capacitate ridicată de luptă pentru trupele noastre, un potenţial de apărare la cel mai modern nivel, vom consolida şi mai mult prestigiul serviciului militar, autoritatea soldaţilor şi ofiţerilor, apărători ai Patriei’, a afirmat preşedintele rus.