Rusia cere ca inspectorii ONU să-şi extindă cercetările şi în alte trei locuri din Siria

Rusia a cerut joi ca inspecţiile ONU pentru clarificarea presupusei folosiri a armelor chimice în Siria să se extindă şi în alte locuri din această ţară unde, potrivit autorităţilor de la Damasc, opozanţii regimului preşedintelui Bashar al-Assad au folosit astfel de armament, transmite EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
29 aug. 2013, 13:46
Rusia cere ca inspectorii ONU să-şi extindă cercetările şi în alte trei locuri din Siria

‘În special, inspecţiile ar trebui efectuate, în afară de periferia Damascului, şi în alte trei locuri, inclusiv în localitatea Khan Al-Asal’, în apropiere de Alep, a subliniat, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukaşevici, publicat pe site-ul ministerului.

Diplomatul rus a declarat că autorităţile siriene şi ONU au fost de acord cu posibilitatea ca inspecţiile să dureze mai mult, dacă este necesar, lucru cerut în prezent de Damasc.

Intenţia inspectorilor de a reveni la Haga pentru a aduce probele colectate la laboratorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAQ) ‘nu trebuie să împiedice finalizarea inspecţiei în zonele stabilite prin acordul încheiat între autorităţile siriene şi secretariatul general al ONU’, a spus Lukaşevici.

În acelaşi timp, Rusia insistă ca propriul său raport privind folosirea armelor chimice în această ţară arabă să fie luat în considerare de Consiliul de Securitate al ONU la momentul luării unei decizii privitoare la Siria. ‘Este necesar ca (Consiliul de Securitate) să ia în considerare, pe lângă viitoarele concluzii ale experţilor ONU, raportul experţilor ruşi, care au făcut inspecţii la Khan Al-Asal şi ale cărui rezultate au fost confirmate de OPAQ’, subliniază diplomatul rus.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat joi că inspectorii vor comunica primele rezultate ale cercetărilor numai după părăsirea teritoriului sirian, sâmbătă dimineaţa.