Rusia cere OMS accelerarea înregistrării vaccinului său anti-Covid, Sputnik V. Anunţul autorităţilor de la Moscova

Rusia a depus la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare a primului său vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, Sputnik V, a anunţat Fondul suveran rus.

27 oct. 2020, 20:34
Rusia cere OMS accelerarea înregistrării vaccinului său anti-Covid, Sputnik V. Anunţul autorităţilor de la Moscova

Implicat în dezvoltarea acestui vaccin, Fondul suveran a anunţat într-un comunicat că a depus o cerere de „înregistrare accelerată şi o precalificare” a Sputnik V la OMS. Rusia „este una dintre primele ţări din lume care cere OMS precalificarea vaccinului său împotriva noului coronavirus”, subliniază autorităţile. „În contextul pandemiei, înregistrarea accelerată a vaccinului potrivit procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor într-un termen mai scurt în comparaţie cu procedurile conveţionale„, se precizează în comunicat.

O preselecţie reuşită va permite vaccinului Sputin V să fie inclus pe lista medicamentelor folosite de (…) de către ţări la cumpărări angro de medicamente„, se precizează în comunicat.

Citeşte şi Epidemiologul şef al Suediei avertizează: „Este periculos să crezi că un vaccin va rezolva toate problemele”

Rusia a anunţat la începutul lui august că a dezvoltat şi înregistrat „primul” vaccin împotriva covid-19 pus la punct de Centrul de Cercetare Gamaleia din Moscova împreună cu Ministerul rus al Apărării. În Rusia, înregistrarea de către autorităţi este o etapă prealabilă fazei finale a testelor clinice.

Denumit Sputnik V – o trimitere la primul satelit artificial din Istorie conceput de Uniunea Sovietică – vaccinul a fost primit cu scepticism în lume, mai ales pentru că nu a atins faza finală a testelor la momentul anunţului. O mare parte a elitei politice a anunţat însă că se vaccinează, iar Vladimir Putin a dat chiar exemplul uneia dintre fiicele sale.

Totodată, preşedintele a anunţat luna aceasta că Rusia a înregistrat deja şi al doilea vaccin împotriva Covid-19.


loading...