Rusia colaborează în SECRET cu ECOLOGIŞTII împotriva GAZELOR de ŞIST

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen a afirmat că Moscova duce o campanie de dezinformare din ce în ce mai puternică  împotriva exploatării gazelor de şist, pentru a menţine dependenţa Europei de importurile de gaz rusesc, dezvăluie The Guardian.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 17:40
Rusia colaborează în SECRET cu ECOLOGIŞTII împotriva GAZELOR de ŞIST

Moscova colaborează în secret cu diferite organizaţii de mediu care fac campanie împotriva fracturării hidraulice, în încercarea disperată de a menţine Europa în stare de dependenţă de exporturile de gaz ale Rusiei. Această campanie intervine pe fondul disensiunilor între Moscova şi Occidentul, după ambiţiile Rusiei de a alipi cât mai multe teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, dar şi pe fondul sancţiunilor pe care anumite state occidentale a început să le aplice Moscovei.

Rasmussen a afirmat de curând, la Londra, încadrul unui think-tank, că a întâlnit „aliaţi care pot confirma că Rusia (…) s-a implicat activ împreună cu aşa-numitele ONG-urim, mai precis, cu acele organizaţii de mediu ce duc campanii împotriva gazelor de şist, pentru a menţine dependenţa Europei de gazul rusesc”.

Citeşte şi SOLUŢIE la criza gazelor: UE ar putea să ACHITE FACTURILE Ucrainei

Rasmussen nu a spus însă ce formă a luat implicarea Rusiei alături de ecologişti în aceste demersuri şi nici dacă grupurile vizate ştiau că au de-a face cu agenţi ai Moscovei.

Procedeul de fracturare implică dinamitarea rocilor de şist dense cu ajutorul unui amestec, la presiune mare a apei, de nisip şi substanţe chimice pentru eliberarea bulelor de gaz natural din interiorul rocilor. Acest procedeu controversat a inflamat spiritele şi în alte ţări, ca, de pildă, Marea Britanie, fiind contestat vehement de ecologişti, mai scrie The Guardian.

Procedeul fracturării a fost asociat, în Statele Unite, cu scurgerile de gaz metan şi poluarea surselor de apă, iar militanţii ecologişti se tem de faptul că utilizarea acestui procedeu va duce la o creştere a folosirii combustibililor fosili şi implicit la încălzirea globală. Biroul de presă al NATO a precizat că remarcile făcute de secretarul general al organizaţiei reprezintă „părerile lui personale, şi nu politica oficială faţă de acest subiect”.