Rusia, condamnată la CEDO pentru sistemul său de interceptări telefonice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat vineri Rusia pentru sistemul său de interceptare generalizată a comunicațiilor de telefonie mobilă, un sistem care, în opinia instanței internaționale, riscă 'să distrugă democrația'.

RomaniaTV.net
04 dec. 2015, 21:15
Rusia, condamnată la CEDO pentru sistemul său de interceptări telefonice

În absența unor ‘garanții adecvate și efective împotriva abuzurilor’, un ‘sistem de supraveghere secretă destinat să protejeze securitatea națională riscă să submineze, chiar să distrugă, democrația’, au apreciat judecătorii europeni, care au condamnat Moscova în unanimitate.

Curtea a fost sesizată de șeful unei edituri, care a încercat să conteste acest sistem de ascultări în fața tribunalelor din Rusia, dar fără rezultat. El a susținut că serviciile de securitate ruse au posibilitatea de a plasa sub ascultare toate liniile de telefonie mobilă, fără a avea nevoie de o autorizație judiciară prealabilă.

Reclamantul nu a putut proba faptul că el însuși a fost pus sub ascultare, dar Curtea a apreciat că era ‘în drept să se pretindă victimă’ atâta timp cât măsurile secrete de supraveghere îi ‘afectează pe toți utilizatorii’ serviciilor de telefonie mobilă.

În consecință, Curtea de la Strasbourg a constatat erori în sistemul juridic rus în această privință și a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la viață privată și la corespondență.

Hotărârea de vineri a CEDO intervine în contextul în care deputații ruși au votat în aceeași zi, în lectură definitivă, un proiect de lege ce prevede că Rusia are dreptul să nu aplice deciziile instanței de la Strasbourg, dacă ele contravin Constituției țării. Legea plasează autoritatea Curții Constituționale ruse deasupra celei a CEDO, organismul judiciar al Consiliului Europei, organizație din care Rusia face parte din anul 1996.