Rusia consideră mai multe instituţii media ca fiind AGENŢI STRĂINI

Moscova a declarat nouă instituţii media americane, inclusiv Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, drept "agenţi străini", măsură luată în replică la decizia Washingtonului de a cere entităţilor media ruse RT (Russia Today) şi Sputnik de a se înregistra drept "agenţi străini" în SUA.

05 dec. 2017, 20:16
Rusia consideră mai multe instituţii media ca fiind AGENŢI STRĂINI

Potrivit BBC News online, măsura implică faptul că respectivele entităţi media servesc interesele unui guvern străin, astfel că acestea vor trebui să-şi declare sursele de finanţare.

Legea a fost adoptată rapid de Parlamentul Rusiei în doar două săptămâni şi a fost promulgată de preşedintele Vladimir Putin la finalul lunii noiembrie, informează Mediafax.

O lege similară, care vizează organizaţiile caritabile şi alte grupuri civile, există deja în Rusia.

Citeşte şi Dezăluiri şocante: O publicaţie rusă importantă s-a înregistrat ca agent străin în SUA, la cererea Washingtonului

 Vocea Americii şi Radio Europa Liberă / Radio Libertatea sunt finanţate de autorităţile americane. Şapte alte instituţii media afiliate acestora vor trebui, de asemenea, să se eticheteze drept agenţi străini.

Departamentul american al Justiţiei a stabilit termenul de 13 noiembrie pentru ca Russia Today să se înregistreze ca entitate străină după ce raportul serviciilor americane de informaţii a stablit că postul tv rus „a difuzat mesaje strategice din partea Administraţiei Rusiei” pentru a alimenta disputele politice în campania electorală desfăşurată în SUA în 2016 şi pentru a amplifica „starea de nemulţumire” a cetăţenilor americani.