Rusia denunţă o decizie părtinitoare şi antisârbească în cazul „Măcelarului din Balcani”, Ratko Mladici

Rusia a denunțat joi ca fiind 'părtinitoare și antisârbească' recenta condamnare la închisoare pe viață pentru Ratko Mladic de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga.

23 nov. 2017, 17:28
Rusia denunţă o decizie părtinitoare şi antisârbească în cazul „Măcelarului din Balcani”, Ratko Mladici

Această pedeapsă este în continuitatea ‘liniei politizate și defectuoase ce a dominat activitatea TPIY de la început’, a declarat în cadrul unui briefing de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

‘Această interpretare părtinitoare și antisârbească a evenimentelor tragice care au avut loc în anii 1990 în fosta Iugoslavie, asupra cărora tribunalul s-a aplecat în mod artificial, nu numai că nu a ajutat la punerea în practică a principiului privind caracterul ineluctabil al unei pedepse pentru crime de război, ci și a subminat restabilirea încrederii în Balcani’, a adăugat ea.

Citeşte şi „Călăul din Balcani” Ratko Mladici, condamnat la închisoare pe viaţă de TPI

Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, care denunță o ‘justiție selectivă’, Tribunalul de la Haga ‘nu și-a îndeplinit rolul în mod obiectiv’, potrivit Agerpres.

Supranumit ‘Măcelarul din Balcani’, Ratko Mladic a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de TPIY în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității. În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.