Rusia e o ţară de „sălbatici” care îi interceptează Blackberry-ul ambasadorului SUA la Moscova

Ambasadorul american Michael McFaul s-a supărat pe jurnaliştii ruşi pe care i-a acuzat că îl hărţuiesc şi îi interceptează telefonul.  Într-un schimb vehement de replici cu jurnalişti de la postul NTV, ambasadorul american a calificat Rusia ca fiind "o ţară de sălbatici". 

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 12:56
Rusia e o ţară de „sălbatici” care îi interceptează Blackberry-ul ambasadorului SUA la Moscova

Episodul tensionat a avut loc joi seara, când ambasadorul Michael McFaul mergea la o întâlnire cu Lev Ponomarev, un activist pentru drepturile omului. Ambasadorul american s-a trezit în faţa unei echipe de la acest post de televiziune care l-a abordat pe stradă, întrebându-l insistent ce caută acolo.

Ambasadorul s-a enervat şi a început să le facă observaţie şi tot felul de reproşuri. „Sunteţi mereu la mine acasă. Vouă nu vă este ruşine să faceţi acest lucru? Este o ofensă la adresa ţării voastre atunci când faceţi acest lucru, înţelegeţi?”, a declarat el în limba rusă, ziariştii de la NTV trasmiţînd tot schimbul de replici.

Ambasadorul a continuat : „Ca şi cum… Este o ţară de sălbatici. Nu este normal. (…) Aşa ceva nu se întâmplă la noi (în Statele Unite), în Anglia, în Germania, în China, (ci se întâmplă) doar aici şi numai cu voi (…) Cum aţi aflat de această întâlnire, dacă nu este secret? … Nu puteţi răspunde”, le-a mai spus el, după ce jurnaliştii spuseseră că ar fi aflat din „surse publice”, iar ulterior scriseseră pe site-ul televiziunii că NTV are „o largă reţea de informatori”.

Ambasadorul american i-a acuzat pe jurnaliăti că îi spionează şi telefonul personal, un aparat Blackberry, care este un aparat criptat şi este considerat ca fiind inviolabil, mai puţin în cazul unor servicii de interceptare foarte bine specializate.

Pe contul său de Twitter, ambasadorul s-a plâns, spunând că oriunde ar merge jurnaliştii de la NTV sunt pe urmele lui. „Mă întreb cine le dă programul meu”, a continuat el, întrebându-se dacă presa are dreptul să-i citească e-mail-urile sau să-i asculte telefonul.

Postul de televiziune NTV este deţinut de gigantul Gazprom şi a difuzat în ultimele luni mai multe emisiuni prin care a încercat să discrediteze opoziţia rusă, pe care o acuză că face jocul SUA, prezentând şi  imagini cu opozanţi care merg la ambasada americană din Moscova.