Rusia este gata să elibereze o nouă tranşă de două miliarde de dolari pentru Ucraina

Ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexei Ulyukaev, a declarat luni că următoarea tranşă de două miliarde de dolari din programul de asistenţă destinat Ucrainei este gata să fie eliberată, adăugând însă că Moscova aşteaptă mai întâi să vadă cine va fi partenerul ucrainean, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 20:22
Rusia este gata să elibereze o nouă tranşă de două miliarde de dolari pentru Ucraina

‘Poziţia noastră este că vom continua programul de asistenţă. Însă am dori să ştim cine vor fi partenerii noştri’, a declarat Alexei Ulyukaev la un eveniment organizat de Camera de Comerţ a SUA.

În luna decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% a preţului gazelor naturale ruseşti livrate Ucrainei, după ce autorităţile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

La finele lui 2013, Rusia a cumpărat o primă tranşă de obligaţiuni guvernamentale ucrainene în valoare de trei miliarde de dolari la o dobândă de 5%. Săptămâna trecută Ucraina a decis să anuleze o emisiune programată de eurobonduri pe cinci ani în valoare de două miliarde de dolari, obligaţiuni care urmau să fie cumpărate de Rusia la aceaşi dobândă cu cele cumpărate în luna decembrie 2013.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi responsabili ai opoziţiei au semnat, vineri, în prezenţa unor mediatori europeni, un acord de ieşire din criză în Ucraina. Acest acord prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul survine după violenţele ce s-au soldat cu aproximativ 80 de morţi, începând de marţi, în capitala ucraineană Kiev.

În schimb, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat că ţara sa are îndoieli serioase asupra legitimităţii noii puteri instalate la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici şi a dezaprobat decizia statelor occidentale de a o recunoaşte.