Rusia face „Lista Guantanamo” cu americanii implicaţi în abuzuri, în replică la „Lista Magniţki”

Ca reacţie la "Lista Magniţki", Rusia a elaborat o "Listă Guantanamo", care va conţine numele a aproximativ 60 de cetăţeni americani suspectaţi de abuzuri comise în penitenciarul militar de la Guantanamo Bay şi în centrele secrete de detenţie ale CIA.

RomaniaTV.net
18 ian. 2013, 20:22
Rusia face „Lista Guantanamo” cu americanii implicaţi în abuzuri, în replică la „Lista Magniţki”

„În relaţia cu Statele Unite, avem aşa-numite liste negre. Elaborarea acestor liste şi criteriile pe care se bazează nu fac obiectul unor discuţii publice”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

„Lista Guantanamo” va putea fi extinsă, a precizat oficialul guvernamental rus, subliniind că, iniţial, pe această listă erau 11 americani, dar în prezent deja sunt aproximativ 60. Potrivit lui Riabkov, pe listă sunt numele unor cetăţeni americani „care au încălcat drepturi fundamentale” ale unor cetăţeni ruşi în Statele Unite şi în zone aflate sub jurisdicţie americană, precum baza militară americană de la Guantanamo Bay, unde sunt deţinuţi suspecţi de terorism capturaţi în teatre externe de operaţiuni militare, precum şi alte centre secrete de detenţie ale CIA.

Rusia a stabilit unele cazuri în care „Guvernul Statelor Unite şi autorităţile americane au tras concluzii nejustificate, extinzând jurisdicţia SUA pe teritoriul unor state terţe” şi încălcând drepturi fundamentale, inclusiv cele ale unor cetăţeni ruşi, a explicat oficialul rus.

„Lista Guantanamo” este o nouă reacţie la „Lista Magniţki”, adoptată de Statele Unite la sfârşitul anului 2012 în scopul sancţionării cetăţenilor ruşi implicaţi în cazul avocatului Serghei Magniţki, care a murit în detenţie, în Rusia, în 2009, după ce a dezvăluit o serie de fraude fiscale în care erau implicaţi funcţionari ruşi.”Lista Magniţki” a tensionat relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia, Moscova interzicând, ca măsură de retorsiune, adoptarea copiilor ruşi de către cetăţeni americani.